Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yksityisten päiväkotien tulevaisuus puhuttaa Mikkelissä – Moni päiväkoti lakkautusuhan alla

Yksityisillä päiväkodeilla on paineita korottaa maksuja Mikkelissä, mikäli suunniteltu päivähoidon palvelusetelin arvo ei nouse uusien neuvotteluiden jälkeen. Mikäli huoltajille maksettava tuki pysyy 760 eurossa kuukautta kohti, moni joutuu harkitsemaan lopetusta tai asiakasmaksujen korotusta.

Lapsia päiväkodissa.
Kuva: Yle
Mari Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksityisten päiväkotien tulevaisuus on uhattuna Mikkelissä. Suunniteltu 760 euron kuukausittainen tuki lapsen huoltajalle on yksityisten päiväkotien mukaan liian pieni, sillä setelin arvo ei riitä kattamaan hoidon kustannuksia. Jos setelin arvoa ei koroteta, moni yksityinen päiväkoti joutuu harkitsemaan vakavasti, voiko jatkaa toimintaansa. Setelin käyttöönoton myötä kaupunki ei maksa yksityisille päiväkodeille muita tukia.

– Jokaisella yksityisellä päiväkodilla alkaa aika kovat mietinnät. Totuus on se, että me ei sillä rahalla pärjätä, mikkeliläisen päiväkoti Röllin johtaja Kirsi Väisänen sanoo.

Yksityisissä päiväkodeissa hoidetaan noin 350 lasta Mikkelissä. Jos moni mikkeliläinen päiväkoti laittaa pillit pusiin, jonoa syntyy kunnallisen päivähoidon puolelle.

– Miten heidät voidaan siirtää kunnallisen päivähoitoon, kysyy kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen (sdp.).

Puheenjohtaja Ukkosen mukaan palvelusetelin arvoa on vielä syytä harkita.

Päivähoidon palvelusetelin tarkoitus on antaa huoltajalle mahdollisuus valita lastenhoitopaikka kunnallisen ja yksityisen päiväkodin välillä.

Setelin arvo uuteen harkintaan

Mikkelin kaupungin päivähoitopalveluiden palvelupäällikkö Leila M. Korhosen mukaan palvelusetelin arvo määriteltiin sen mukaan, mitä yksityisten päiväkotien kustannukset ovat vuoden 2014 tilinpäätösten mukaan. Opetus- ja kasvatuslautakunta päätti syyskuussa setelin arvoksi 670 euroa kuukaudessa, mutta kaupungin hallitus palautti asian lautakunnan uudestaan valmisteltavaksi lokakuussa.

Päiväkoti Röllin johtaja Väisäsen mukaan summa on riittämätön. Summalla ei pystytä kattamaan hoitokuluja, joten yksityisten päiväkotien hoitomaksuja pitäisi korottaa.

– Korotus nostaa perheiden maksamaa osuutta aika paljon. Ei puhuta muutamasta kympistä. Sitä ei ole tarkkaan vielä meillä laskettu, mutta puihutaan yli sadasta eurosta. Eihän mikkeliläisillä perheillä ole varaa sellaisia maksuja maksaa, sanoo Väisänen.

Suurin ongelma palvelusetelin käyttöönotossa on Väisäsen mukaan se, että summa on sama kaikenikäisille lapsille.

– Alle kolmevuotiaista meidän pitäisi saada enemmän, koska alle kolmevuotiaiden hoitokin on kalliimpaa. Lain määräämä suhdeluku hoitajiin on erilainen. Alle kolmevuotiaan tuki pitäisi laskea kertoimella 1.6, sanoo Väisänen.

Palvelupäällikkö Leila M. Korhosen mukaan kaupunki ottaa meneillään olevissa neuvotteluissa huomioon alle kolmevuotiaiden kalliimman hoidon.

– Katsomme, mikä Mikkelin kerroin voisi olla. 1.6 on hyvin yleinen muissa kaupungeissa. Vain onko se sitten esimerkiksi 1.4, puntaroi Korhonen.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Ukkosen ja päiväkoti Röllin johtaja Väisäsen mukaan Mikkelin suunnittelema 760 euron suuruinen palveluseteli on aivan liian pieni verrattuna muiden kuntien seteliin.

Uudet päätökset tarvitsevat uusia laskelmia

Kaupunki käy yksityisten päiväkotien kanssa neuvotteluja laskelmista ja palvelusetelimallista tulevalla viikolla.

– Olemme sopineet, että yksityiset päiväkodit toimittavat meille keskimääräiset asiakasmaksut vuodelta 2014. Me saamme uudet luvut laskelmaan, sanoo Mikkelin kaupungin päivähoitopalveluiden palvelupäällikkö Leila M. Korhonen.

Mikäli valmistelutyö saadaan valmiiksi, kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontuu päättämään palvelusetelin suuruudesta 19. marraskuuta.

Suosittelemme