Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo, että Intia on perunut siltä luvan toimia maassa. Järjestöllä on kuukausi aikaa lopettaa toimintansa. Greenpeace aikoo viedä päätöksen oikeuteen.
Nimettömänä esiintyvä hallituksen virkamies on vahvistanut uutistoimisto Reutersille, että sulkemiskäsky annettiin keskiviikkona. Lähde ei antanut asiasta tarkempia tietoja.
Greenpeace on kampanjoinut Intiassa ilmansaasteita ja luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä vastaan. Järjestö vastustaa muun muassa metsissä sijaitsevia hiilikaivoksia, geenimanipuloitujen kasvien viljelyä ja ydinvoimaa.
Hallitus kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä
Intia alkoi puuttua ulkomailta käsin rahoitettujen kansalaisjärjestöjen toimintaan viime vuonna. Tuolloin Intian tiedusteluviraston julkaisemassa raportissa arvioitiin, että maan talouskasvu kärsii sellaisten järjestöjen toiminnasta, jotka yllyttävät yhteisöjä toimimaan saastuttavia teollisuudenaloja vastaan.
Viime kuukausina pääministeri Narendra Modin hallitus on kiristänyt kansalaisjärjestöjen toimintasääntöjä. Viranomaiset ovat peruneet toimiluvan lähes 9 000 järjestöltä, koska ne eivät ole ilmoittaneet ulkomailta saamansa rahoituksen yksityiskohtia.
Viime vuonna hallitus perui Greenpeacen luvan ottaa vastaan ulkomaista rahoitusta, koska varoja käytettiin teollisuusprojektien estämiseen.
Greenpeace kieltää toimineensa väärin
Huhtikuussa Intian hallitus hyllytti Greenpeacen toimiluvan kuudeksi kuukaudeksi. Hallituksen mukaan järjestö oli jättänyt ilmoittamatta ulkomailta saamiaan varoja ja käytti niitä ilman hallituksen hyväksyntää.
Greenpeace kiistää väärinkäytökset. Sen mukaan kyseessä on hallituksen "kömpelö taktiikka" hiljentää vastarinta.
Greenpeace India on rekisteröity eteläiseen Tamil Nadun osavaltioon. Greenpeacen mukaan Tamil Nadun viranomaiset ovat peruneet toimiluvan maan sisäministeriön käskystä kuulematta järjestöä.