Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Norja tutkii, ohjaako Venäjä pakolaisia maahan

Norja on yrittänyt selvittää, ohjaako venäjä pakolaisia Suomen sijaan Norjaan, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Norjalaiset diplomaatit pyrkivät selvittämään, miksi niin moni pakolainen päätyy Venäjältä Norjaan, kauaksi pohjoiseen.

Storskog
Kuva: Atle Staalesen / Barents Observer
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n toimitus Ruijassa (Finnmarkissa) kertoo uutisessaan, että norjalaiset diplomaatit on määrätty selvittämään vaivihkaa syyn pohjoisen vilkkaalle pakolaistilanteelle. Norjan ulkoministeriö haluaa löytää syyn sille, miksi monet turvapaikanhakijat päätyvät Venäjällä kauaksi pohjoiseen Norjan-vastaiselle rajalle, vaikka lähellä olisi tarjolla pääsy Suomeen.

Diplomaattien näkymättömän selvitystyön lisäksi Norja on ottanut asian puheeksi myös virallisissa yhteyksissä, muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Etelä-Varangin kunnan pormestari Rune Rafaelsen varoittaa NRK:n jutussa, että rajakunnasta uhkaa tulla arktinen vastine pakolaisten täyttämälle Lampedusan saarelle.

Onko Venäjällä eri säännöt Suomelle ja Norjalle?

Murmanskin Norjan-pääkonsuli Ole Andreas Lindeman puolestaan sanoo uutistoimisto NTB:lle, että suurin osa Venäjältä saapuvista turvapaikanhakijoista on ollut Venäjällä lyhytaikaisen viisumin turvin, ja viisumin umpeuduttua heidät olisi pitänyt karkottaa takaisin kotimaihinsa.

– Herää kysymys, miksi niin moni turvapaikanhakija tulee Norjaan, kun Suomeen vastaavasti tulee vähän turvapaikanhakijoita Pietarista, eli onko Venäjän rajaviranomaisilla erilainen ohjeistus Suomen-vastaisella rajalla [kuin Norjan ja Venäjän välisellä raja-asemalla Storskogissa]. Tietääkseni tähän ei ole saatu vielä vastausta.

Suosittelemme