Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Orpo: Suomi keskeyttää turvapaikanhakijoiden siirrot jos muut maat eivät osallistu

Sisäministeri Orpon mukaan Suomi neuvottelee parhaillaan uuden turvapaikanhakijaerän siirtämisestä maahan, mutta erä voi jäädä tällä erää viimeiseksi. Ensimmäisessä siirretyssä ryhmässä 49 eritrealaista tuotiin Tornioon.

Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi aikoo keskeyttää turvapaikanhakijoiden siirrot jos muut EU-maat eivät osallistu järjestelyyn nykyistä ahkerammin. Sisäministeri Petteri Orpo kertoi maanantaina Brysselissä, että uusista siirroista ei neuvotella ennen kuin siirrot saadaan EU-tasolla toimimaan.

Orpon mukaan viranomaiset neuvottelevat nyt toisen turvapaikanhakijaryhmän siirtämisestä Suomeen. Ryhmä olisi suunnilleen saman kokoinen kuin ensimmäinen, 49 eritrealaisen ryhmä, joka lennätettiin Tornioon lokakuun lopulla.

Toisen erän jälkeen neuvotteluita ei kuitenkaan aiota käydä ellei nykytilanteeseen tule muutosta.

– Sen jälkeen me ei edetä ennen kuin näemme, että vastuupuoli eli hotspottien perustaminen etenee, ja toisaalta että muutkin jäsenmaat lähtevät mukaan näihin sisäisiin siirtoihin, Orpo sanoi.

Hotspotit ovat Italiaan ja Kreikkaan perustettavia järjestelykeskuksia, joissa turvapaikanhakijat rekisteröidään. Vain kourallinen jäsenmaita on ottanut vastaan turvapaikanhakijoita sisäisten siirtojen kautta.

– Siellä loistavat poissaolollaan sellaiset maat, joihin edes tämä nykyinen muuttoliike ei ole erityisen suurta, Orpo sanoi.

EU-maat päättivät syyskuussa jakaa siirtojärjestelyn avulla 120 000 turvapaikanhakijaa keskenään. Ensi vaiheessa siirrot on tarkoitus tehdä Italiasta ja Kreikasta, mutta Kreikkaan ei ole saatu vielä perustettua ensimmäistäkään toimivaa järjestelykeskusta.

Jo aiemmin oli päätetty siirtää 40 000 turvapaikanhakijaa. Orpon mukaan siirtoja on saatu tehtyä vasta 198.

Suosittelemme