Hyppää sisältöön

SeaWorld lopettaa miekkavalasnäytökset

Merieläinpuisto ilmoitti päätöksestään maanantaina sijoittajille pitämässään tilaisuudessa. Näytösten sijaan miekkavalaita pääsee puistossa jatkossa näkemään yhtiön mukaan enemmän niiden luonnollista elinympäristöä muistuttavassa tilassa.

Miekkavalaan poikanen ui äitinsä kanssa SeaWorld-akvaarion altaassa San Diegossa muutama tunti syntymänsä jälkeen joulukuussa 2004. Kuva: EPA
Mikko Kuusisalo

Yhdysvaltalainen merieläinpuistoyhtiö SeaWorld ilmoitti maanantaina, että miekkavalasnäytökset sen San Diegossa, Kaliforniassa sijaitsevassa merieläinpuistossa loppuvat vuoden 2017 aikana.

Yhtiön toimitusjohtaja Joel Manby ilmoitti asiasta sijoittajille pidetyssä tilaisuudessa. Manby kertoi näytösten lopettamisesta samalla, kun hän esitteli sijoittajille yhtiön suunnitelman tulojen ja kävijämäärien kääntämisestä nousuun.

Manbyn mukaan yleisön kielteinen palaute näytöksistä on yksi syy niiden lopettamiseen. Kalifornian viranomaiset myönsivät kuukausi sitten SeaWorldille luvan laajentaa sen miekkavalasallasta huomattavasti sillä ehdolla, että puisto ei enää kasvata uusia miekkavalaita vankeudessa.

Miekkavalasnäytökset korvataan yhtiön mukaan San Diegon puistossa uudenlaisella "enemmän tietoa tarjoavalla" nähtävyydellä, joka muistuttaa enemmän miekkavalaiden luonnollista elinympäristöä.

Manbyn mukaan puisto keskittyy vastedes eläinten luonnollisen elinympäristön ja käyttäytymisen esittelyyn.

Dokumenttielokuva muutoksen taustalla

Yhtiö on saanut paljon kritiikkiä sekä yleisöltä että eläinsuojelujärjestöiltä sen miekkavalasnäytöksistä, erityisesti miekkavalaiden kohtelua vankeudessa esitelleen vuonna 2013 ilmestyneen dokumenttielokuvan myötä.

SeaWorldilla on yhteensä 11 merieläinpuistoa ja 11 miekkavalasta. Yhtiön tulos on heikentynyt kritiikin johdosta ja erityisesti sen San Diegon puiston kävijämäärät ovat pudonneet suureksi osaksi juuri miekkavalasnäytöksiin kohdistuneen kritiikin myötä.

Luonnonsuojelujärjestöt olisivat halunneet, että puiston 11 miekkavalasta olisi vapautettu luontoon uuden näyttelyn sijaan.

Suosittelemme sinulle