Moskovan keskustan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt harvinaisuus keskiajalta: koivuntuohelle laadittu kirje, jossa 1300-luvun matkalainen valittaa huonosta kohtelusta.
Venäjän tiedeakatemian tutkijat löysivät kirjeen ja satoja muita keskiajan elämästä kertovia esineitä Punaisen torin läheltä lähes neljän metrin syvyydestä. Löytöjen joukossa on muun muassa kalkkikivisen hautamuistomerkin sirpaleita ja keraamisen kulhon kappaleita.
Koivuntuohi oli keskiajalla tyypillistä kirjepaperia Venäjällä. Kynää ei käytetty, vaan kirjaimet raavittiin tuohen sisäpintaan. Sitten viestin annettiin käpristyä kääröksi. Tähän päivään kirjeet ovat säilyneet mudan säilöminä.
"Hyvä herra...."
Ensimmäiset tuohikirjeet löydettiin Novgorodista 1950-luvulla, ja sittemmin niitä on saatu sieltä talteen yli tuhat, mikä kertoo asukkaiden poikkeuksellisen yleisestä kirjoitustaidosta. Muualta Venäjältä tuohikirjeitä tunnetaan alle sata.
Vanhimmat kirjeet ovat 1000-luvulta. Moskovasta kirjelöytö on vasta neljäs ja ainoa, jossa on täydellinen teksti muutaman sanan sijaan.
Kirjoittaja, jonka nimi tekstistä ei selviä, aloittaa viestinsä sanoilla "hyvä herra". Hän kertoo olleensa matkalla Kostromiin, 350 kilometrin päähän Moskovasta, ja joutuneensa kaltoin kohdelluksi. Joku, "jolla ei ollut siihen oikeutta", oli pidättänyt kirjoittajan ja muitakin ihmisiä.
Tutkijat arvelevat, että pidättäjä oli jonkinasteinen viranomainen. Tämä vei onnettomalta seurueelta paljon rahaa, joko sakkoina tai lahjuksina, joilla ei keskiajalla välttämättä ollut suurta eroa. Kirjeestä ei selviä, mitä sitten tapahtui, mutta pennitön porukka vaikuttaa selvinneen määränpäähänsä.
Kirjeestä kertovat muun muassa venäläinen Sputnik (siirryt toiseen palveluun)-uutissivusto ja yhdysvaltalainen Discovery (siirryt toiseen palveluun)-kanava.