Hyppää sisältöön

Kielillä ei koreiltu – rallienglannilla voitettiin mestaruuksia

Takavuosina Suomen rallitähtien ajotaito vei voiton englannin kielen lausumisesta. Moottoriurheilun moniottelija Harri Pöntinen nimeää rallinenglannin alkuperäisiksi puhujiksi Markku Alenin, Timo Salosen ja Ari Vatasen.

Jari-Matti Latvala ja Markku Alén kuvassa
Kuva: Tomi Hänninen
Pekka Loukkola

Suomalaisten rallimenestys tunnetaan maailmalla. Suomalaisten englanti, totinen ja vähäsanainen puhetapa tuli myös tunnetuksi rallipiireissä. Mestarikuljettajat eivät koreilleet kielellisillä hienouksilla, vaan ajamalla ja voittamalla.

Poikien englantihan oli oikean sorttista.

Harri Pöntinen

Autourheilun kisakuljettaja, ajo-opettaja, kuuluttaja, toimittaja ja moniottelija Harri Pöntinen ei halua mollata suomalaiskuljettajien puhetaitoja. Pöntinen on seurannut moottoriurheilua yli 40 vuotta.

– Poikien englantihan oli oikean sorttista. Aina saivat ruokaa, kun tilasivat, eikä tullut vasaraa pöytään. Kieliopilliset rakenteet ja sanastokin olivat ihan ok, mutta fonetiikka, lausuminen - siitä se legenda eli ralliengelska syntyi, kertoo Pöntinen.

Piti tulla ymmärretyksi

– Ajajat joutuivat opettelemaan englannin tilanteen sanelemana pakkona. Sitä oli vain osattava, jatkaa Pöntinen.

Timo Saloselta kysyttiin kerran ennen rallia, että oliko kaikki kunnossa.

– Vastaus oli: Vel, tö kaar is oukei an taiers olsou an aim traivin sou härt ai kän, täräytti Salonen. Melkoista tankeroahan se oli, jatkaa Pöntinen.

Kun Alen, Salonen tai Vatanen aloittivat rallin MM-sarjassa, niin vauhtia oli, muttei niinkään kielitaitoa.

– Asiat piti saada toimitettua ja tulla ymmärretyksi. Se, miltä kieli kuulosti, ei siihen laitettu painoa. Siitä rallienglannissa oli kyse, kertoo Pöntinen.

Alen puhui ralli-italiaakin

Markku Alenin italian kieli oli samankaltaista kuin rallienglanti.

– Alenin italiankielestä tuli melkoinen sekamelska. Ajotiimi toki tuli toimeen Markun puheitalian kanssa. Italialaiset lehtimiehet kylläkin olivat ihmeessään Alenin lausunnoista, kertoo Pöntinen. 

– Alenin rallitiimi teki kerran kuskille koiruuden. Kun tämä tuli auton kanssa kisassa huoltoon, niin kaikki alkoivat puhua markku-italiaa, jolloin Alen kuvitteli, että hän puhuu kieltä ihan hyvin ja oikein, naurahtaa Harri Pöntinen.

Se miltä kieli kuulosti niin ei siihen laitettu painoa.

Harri Pöntinen

Toki nykyään Alenin italian kieli on jo eri tasolla kuin rallivuosina. Myöhemmin rallienglannin jatkajia olivat muun muassa Juha Kankkunen ja varsinkin Tommi Mäkinen. Rallienglannilla avulla ajettiin 1970 - 1990-luvuilla useita maailmanmestaruuksia MM-sarjassa.

Suosittelemme sinulle