Hyppää sisältöön

Sammuta kone, kun lähdet töistä – voit välttyä "agentin" iskulta ja säästää rahaa

Moni kunta tai kaupunki on kouluttanut työntekijöidensä keskuuteen "agentteja", joiden on tarkoitus edistää ympäristöystävällistä ja samalla taloudellista ajattelua työpaikoilla. Ekotukihenkilöt on otettu hyvin vastaan.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Heititkö banaaninkuoret kahvihuoneessa sekajätteeseen? Jätitkö tietokoneen näytön yöksi päälle?

Jos työpaikallasi olisi ekotukihenkilö, et ehkä tekisi niin.

Yli 20 kuntaa tai kaupunkia on mukana ekotukitoiminnassa, jonka osana työpaikoille koulutetaan ekotukihenkilöitä. Ekotukihenkilöiden on tarkoitus kiinnittää huomiota esimerkiksi kiinteistön jätehuoltoon sekä veden ja energian kulutukseen omassa työyhteisössään.

He pyrkivät kannustamaan työtovereitaan, esimiehiään tai vaikkapa koulujen oppilaita kierrätykseen ja energiansäästöön. Ekotukihenkilöt myös etsivät keinoja parannusten toteuttamiseen.

Kouvolassa ekotukitoiminta alkoi vuonna 2012. Nyttemmin kaupungilla on jo 200 koulutettua ekotukihenkilöä. Kokemukset ovat olleet myönteisiä ja toimintaa on lähes kaikilla toimialoilla.

– Joka kyselyssä ilmennyt, että lähes kaikilla työpaikoilla toimintaan suhtaudutaan hyvin tai erittäin hyvin, kertoo ympäristöasiantuntija Anna-Riikka Karhunen Kouvolan kaupungilta.

Tarkkoja lukuja kaupungilla ei ekotukitoiminnan tuloksista ole, mutta ekotukihenkilöiden arvioidaan osaltaan auttavan pienentämään verorahoin maksettavia sähkö-, lämpö-, vesi- ja jätehuoltokuluja.

Kiinteistökierros pureutuu lukuihin

Kouvolassa työn tukena ovat olleet vuodesta 2013 myös kiinteistökierrokset. Ryhmä kaupungin toimijoita jalkautuu kiinteistölle, ja saman pöydän ääreen kutsutaan ekotukihenkilöt sekä esimiesten edustaja.

Käynnillä käydään läpi kolmen edellisen vuoden sähkön, lämmön ja veden kulutus sekä niistä aiheutuneet kustannukset. Sen jälkeen pohditaan yhdessä, mitä syitä kehitykseen on.

– Kierroksen aikana tulee todella monesti älyttömän hyviä kehitysideoita ja konkreettisia toimenpiteitä. Samalla voidaan nimetä, kuka hoitaa asian kuntoon, Karhunen selittää.

Karhusen mukaan usein tulee ilmi, että työpaikalla on saattanut olla vaikkapa ongelmia jätekatoksen kanssa, mutta kukaan ei ole tajunnut sanoa asiasta ääneen.

Ekotukihenkilöt toivovat vielä, että heidän olisi nykyistä helpompi saada kaupungin kiinteistöjen kulutusluvut, jotta he voisivat arvioida työn tuloksia.

Suosittelemme sinulle