Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Harva kissa kestää maitoa: "Navettakissan vatsavaivoja ei kai aikoinaan huomattu"

Vuosikymmeniä sitten oli yleinen käytäntö antaa kissoille tuoretta maitoa navetasta. Eläinlääkäri Pauliina Marttilan mukaan kissat ovat varmaan aina olleet laktoosi-intolerantteja, mutta maaseudulla sitä ei ole huomattu.

Kissa.
Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Nykyohjeiden mukaan kissan juomakuppi kuuluu täyttää vedellä. Vaikka kissa lipittäisi mielellään maitoa tai kermaa, ei sitä monelle suositella.

– Kissalla on syntyessään kyky tuottaa laktaasientsyymiä, joka hajottaa maitosokeria. Kissan kasvaessa kyky laktaasin tuotantoo heikkenee ja voi johtaa laktoosi-intoleranssiin, kertoo eläinlääkäri Pauliina Marttila.

Käytännössä pentu siis vielä sietää maitoa, mutta isommalla kissalla vatsa voi mennä sekaisin.

– Mahavaivat tulevat yleensä noin 8–12 tuntia maidon nauttimisen jälkeen.

Liiallinen herkuttelu ei ole suositeltavaa

Kaikki kissat eivät ole laktoosi-intolerantteja, mutta hyvin monelle maito aiheuttaa oireita. Pauliina Marttila suositteleekin laktoosittomien maitovalmisteiden käyttämistä, jos kissalle haluaa tarjota maitoa herkuksi. Liialliseen herkutteluun hän ei silti kannusta.

– Esimerkiki kerman antamista en suosittele edes laktoosittomana, sillä monella kissalla on nykyään ylipaino-ongelmia.

Ulkokissojen ripulit jäivät huomaamatta

Maaseudulla vapaasti liikkuneet kissat ovat perinteisesti saaneet herkkuannoksensa navetan liepeillä norkoillessaan. Siksi monelle on jäänyt sellainen käsitys, että kissalle voisi juottaa maitoa.

– En usko, että kissat ovat tässä ajassa miksikään muuttuneet. Ja kyllä käsittelemättömässäkin maidossa on laktoosia ollut. Luulen, että ulkokissojen pienet ripulit ja oksentelut ovat vain jääneet omistajilta huomaamatta, Pauliina Marttila toteaa.

Suosittelemme