Hyppää sisältöön

Lämpökuvaus paljasti: Gizan pyramideissa voi olla piilotettuja kammioita

Kheopsin pyramidin itäiseltä laidalta on löydetty erityisen suuri piilohuoneeseen viittaava lämpöpoikkeama.

mies selittää valkokankaan edessä
Tutkija esittelee lämpökuvauskoetta Kheopsin pyramidin edessä. Kuva: Hazem Abdel Hamid / EPA
Päivi Kerola

Egyptissä Gizan pyramideista on löydetty lämpökuvauksen avulla merkkejä, jotka saattavat kertoa kätketyistä kammioista, Egyptin muinaismuistoministeriö kertoi maanantaina.

Muinaismuistoministeri Mamduh al-Damatin mukaan kaksi viikkoa kestäneissä lämpökuvauksissa on havaittu useita kohtia, jotka lämpenivät ja viilenivät ympäristöstään poikkeavalla tavalla. Näitä poikkeuksia löytyi esimerkiksi Kheopsin pyramidista.

Erityisen huomattava lämpöpoikkeama löytyi Kheopsin pyramidin itäiseltä puolelta sen pohjakerroksesta. Al-Damatin mukaan tutkimuksissa huomattiin myös, että pyramidin luokse näyttää johtavan kulkuväylän tapainen, joka päättyy eri lämpöisen kohdan eteen.

Egyptiläisten mukaan poikkeamien syitä voisivat olla seinien takaiset huoneet, sisäiset ilmavirrat tai erilaiset rakennusmateriaalit.

Kairon ulkopuolella sijaitsevat Gizan pyramidit ovat yksi Egyptin tärkeimmistä turistikohteista. Kheopsin pyramidi kuuluu antiikin aikaisiin maailman seitsemään ihmeeseen – se on niistä ainoa nykypäivään asti säilynyt.

Suosittelemme sinulle