Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ruotsin seuraava miljardiluokan yritys kertoo numerotietoja

Insinööriopiskelijat kehittivät puhelinluettelon, joka levisi ympäri maailmaa. Truecallerilla on nyt kuusi sataa miljoonaa käyttäjää mutta tuotot ovat hakusessa.

Insinööriopiskelija Alan Mamedi pitää niin sanotun hissipuheen yhdessä Nami Zarringhalamin kehittelemästään Truecaller-sovelluksesta.
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsissa puhutaan, että Truecaller olisi seuraava unicorn eli yksisarvinen. Maininta on startup -yrittäjien päiväuni. Yrityksen arvo ylittää silloin riskisijoittajien silmissä miljardi dollaria. Haamurajan ylittäneitä ruotsalaisfirmoja ovat muun muassa Spotify ja Klarna.

Truecaller on maailmalaajuinen puhelinluettelo.

Alan Mamedi ja Nami Zarringhalam opiskelivat tietotekniikkaa Tukholman teknillisessä korkeakoulussa. Molemmat olivat kiinnostuneita älypuhelimista jo ennen niiden läpilyöntiä. Mamedin mukaan idea syntyi omaan tarpeeseen.

– Oli ärsyttävää istua kokouksessa, katsoa puhelimessa näkyvää numeroa ja ihmetellä oliko puhelu tärkeä.

Nuorukaiset kehittelivät sovelluksen, joka hakee soittajan nimen. Puhelun tiedot voi tallentaa ja puhelut numerosta voi vaikka estää jatkossa.

Aluksi sovellus hyödynsi julkisia numeropalveluita kuten Eniro tai Fonecta. Seuraavaksi yritys alkoi tallentaa käyttäjien numeroita heidän luvallaan.

– Ruotsissa oli hyvin vaikea saada pääomaa riskisijoittajilta. Kävi niin, että meitä rahoitti suomalainen rahasto, Open Ocean.

Nyt käyttäjiä on yli 600 miljoonaa eri puolilla maailmaa. Määrä kasvaa 400 000:lla päivässä.

– Kasvu on nopeinta kehittyvissä maissa, joissa ei ole julkisia rekistereitä. Esimerkiksi Intiassa on miljardi puhellinnumeroa mutta 95 prosenttia maksetaan rahakortilla, edes operaattorit eivät tiedä käyttäjiä. Ajattelimme, että jos voimme luoda luotettavan palvelun, kaikki voivat edistää tiedon keruuta, Mamedi kertoo.

Kova kasvu on lisännyt sijoittajien luottamusta ja odotuksia. Kasvukipujakin on ollut.

– Olemme olleet 3–4 kertaa lähellä konkurssia.

Ruotsin valtion tukia yhtiö ei ole edes kysellyt. Mamedin mukaan he eivät juuri tienneet tuista.

– Ehkä myös ajattelimme isommin. Halusimme parhaat kuten Sequoian, Kleiner Perkinsin, Atomicon.

Truecallerin taloutta turvaavat nyt isot pääomasijoittajat. Käyttäjien massa ei ole kuitenkaan kääntynyt rahavirroiksi.

– Me olemme saaneet keskittyä tuotteeseen, ei ole tarvinnut ajatella tuottoja. Tavoitteena on kuitenkin tienata rahaa ja rakentaa liiketoimintaa. Ensi vuonna keskitymme tuottoihin.

Ilmainen puhelinluettelo ei muutu maksulliseksi, mutta siihen voi tulla maksullisia lisäpalveluita.

Suosittelemme