Hyppää sisältöön

Virtuaalitodellisuus tarjoaa suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia – uusi tekniikka kiinnostaa myös liike-elämässä ja koulutuksen alalla

Virtuaalitodellisuus on jo nyt monessa yhteydessä arkipäivää. Esimerkiksi viihdemaailmassa peliala hyödyntää ahkerasti virtuaalilaseja, jotka kuljettavat pelaajan uudelle läsnäolon tasolle.

Kuva: Yle

Virtuaalitekniikoiden parissa on yrityksille paljon mahdollisuuksia. Sen tietää myös Juha Kela, jonka luotsaama oululainen viidentoista hengen mobiilisoftayritys Finwe Oy toimii 360-videoiden parissa. Finwen toimitusjohtajuuden lisäksi Kela on 360-videotuotantoja tekevän kahden hengen FinCloud -nimisen yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

– Suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet tällä saralla. Suomalainen tietotaito, mobiili- ja muu osaaminen ovat kysyttyä.

Suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet tällä saralla.

Juha Kela

Yritykset tekevät yhdessä kokonaisia tuotantoja, muun muassa musiikkivideoita ja taltiointeja. Esimerkiksi viime vuonna linnanjuhlien jatkoilta lähetettiin Suomen ensimmäinen 360-livestream Kämpin peilisalista. Myös tulevien itsenäisyyspäiväjuhlien jatkoilta on tulossa vastaava suora lähetys.

Virtuaalimaailma vie katsojasta osallistujaksi

Mobiililaitteita hyödyntävät 360-videotuotannot perustuvat kameratekniikkaan, jossa kuvataan joka suuntaan yhtä aikaa. Virtuaalilasien avulla 360-videossa voidaan tarjota ihmisille voimakas läsnäolon tunne.

Monet tarjolla olevista virtuaalilaseista ovat käytettävissä mobiililaitteilla. Kuva: Yle

Kamera on keskellä kuvattavaa huonetta tai paikkaa ja ihmiset katsovat kuvaa toisaalla virtuaalilaseilla, joiden avulla syntyy tunne siitä, että itse on paikan päällä, Juha Kela kertoo.

– Yhdysvalloissa muun muassa talkshow-juontaja Conan O’Brian on alkanut tekemään ohjelmastaan 360-videoita. Tekniikalla on kuvattu paljon muun muassa musiikkivideoita, urheilua, lyhytfiktioita sekä matkailuun liittyviä taltiointeja eri matkakohteista.

Viimeisen parin vuoden aikana kehitys on ollut nopeaa

Tällä hetkellä kuluttajille on saatavilla paljon pelejä, joissa kyseinen virtuaalitekniikka on jo käytössä. Pelimaailma on lähtenyt mukaan vauhdilla ja pelit ohjaavat virtuaalilaitteiden kehitystä, Juha Kela kertoo.

Finwe työskentelee parhaillaan viihde- ja mainosmaailmassa, mutta työt koulutuksen ja liike-elämän parissa lisääntyvät kovaa vauhtia.

Yrityksellämme on paljon yhteistyötä useiden kansainvälisten toimijoiden kanssa ja suurin osa tuotannosta menee vientiin.

Juha Kela

– Yrityksellämme on paljon yhteistyötä useiden kansainvälisten toimijoiden kanssa ja suurin osa tuotannosta menee vientiin. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä esimerkiksi Nokian kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Subaru Motor Sport, Lexus, Intel ja BBC.

Tulevaisuudessa Kela näkee virtuaalitekniikan käyttämisen hyvin vahvana mahdollisuutena koulutusten ja teollisten ratkaisujen yhteydessä. 360-videossa läsnäolon tunne on voimakkaampi kuin esimerkiksi puhelinpalaverissa.

– Yritykset voivat käyttää sitä muun muassa vaikka tuotantolinjojen kuvaamiseen ja visualisointiin, jolloin sitä voi käyttää suunnittelu- ja koulutustyökaluna.

Suosittelemme sinulle