Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Taiteesta halutaan hyvinvoinnin veturi – tutkimushankkeelle miljoonarahoitus

Taideyliopiston vetämässä tutkimushankkeessa selvitetään taiteen ja taidekasvatuksen vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Suomen Akatemian myöntämä rahoitus on suurimpia suomalaisen taiteentutkimuksen historiassa.

Musiikkiluokkalaiset tuntevat suurempaa yhteenkuuluvuutta kuin tavallisessa koululuokassa opiskelevat. Kaksi tyttöä soittavat yhdessä pianoa.
Kuva: Yle
Joonas Turunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Akatemia tukee aluksi kolmella miljoonalla eurolla hanketta, jossa tutkitaan taiteen vaikutusta tasa-arvoon ja hyvinvointiin. Kuusi vuotta kestävä ArtsEqual on Taideyliopiston vetämä monitieteellinen hanke, jossa mukana on muun muassa kasvatustieteilijöitä ja taiteentutkijoita.

– Tavoitteena on tutkia, miten taide voisi kuulua kaikille ja lisätä tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa, sanoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tutkija Tuulikki Laes.

Taideyliopiston lisäksi ArtsEqual –hankkeeseen osallistuvat Lappeenrannan ja Turun yliopistot, Työterveyslaitos sekä Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore.

– Tarkoituksena on esittää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia poliittisen päätöksenteon tueksi, Laes kertoo.

Ikäihmisten rokkibändi tutkimuksen kohteena

Suomen Akatemian rahoittama hanke on osoitus siitä, että taide ja taidekasvatus halutaan entistä voimakkaammin mukaan hyvinvoinnin parantamiseen. Hankkeeseen liittyvät tutkimukset levittäytyvät seuraavan kuuden vuoden aikana kouluihin, taiteen perusopetukseen, nuorisotyöhön, hoitolaitoksiin sekä vanhustyöhön.

Yksi tutkimuksen kohteista on ikäihmisten rokkibänditoiminta ja esimerkkinä seitsemänkymppisten naisten Riskiryhmä -yhtye.

– Tutkijan näkökulmasta yhtye on mielenkiintoinen, sillä ikäihmisille ei ole kovin paljoa mahdollisuuksia harrastaa tavoitteellisesti musiikkia. Tutkijana olen havainnut, miten voimaannuttava kokemus rokkibändissä soittaminen voi ikäihmisille olla, toteaa musiikkikasvatuksen tutkija Tuulikki Laes.

Kuusivuotista ArtsEqual -hanketta arvioidaan uudelleen kolmen vuoden jälkeen. Tulosten ollessa hyviä Suomen Akatemialta on luvassa lisärahoitusta.

Suosittelemme