Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Kuntosalin ilmoitus syrjivä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä arvioi heinolalaisen kuntosalin asiakaslinjauksen täyttävän syrjinnän tunnusmerkit. Kuntosalin ilmoituksessa sanotaan, että maahanmuuttajia ei tule salin asiakkaiksi, sillä salin jäsenmäärä on täynnä.

Kirsi Pimiä
Kuva: Yle / Tomi Nuotsalo
Raisa Autio
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pitää epäasiallisena heinolalaisen kuntosalin linjausta, jossa sanotaan ettei sali ota maahanmuuttajia asiakkaikseen.

– Kysymys voi olla yhdenvertaisuuslain mukaisesta syrjinnästä, arvioi Pimiä.

Pimiän mukaan linjaus pitäisi muotoilla yleisemmällä tasolla, jos kysymys on siitä, että sali on täynnä eikä uusia asiakkaita voida siksi ottaa.

– Hyvin ikävältä ja erikoiselta tämä ilmaisu vaikuttaa. Tästä voi ajatella, että tämä on osittain rasistinen, Pimiä pohtii.

Kuntokeskus Valolinnan omistajan mukaan syynä ilmoitukseen on se, että kuntosalille ei voida ottaa enempää jäseniä. Kuntosalin naapuriin on tulossa vastaanottokeskus.

– Kun salin lähistöllä tulee olemaan vastaanottokeskus, niin voi ajatella, että ilmoitus on aidosti suunnattu sinne ja sillä halutaan edistää ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan, sanoo Pimiä.

Tästä voi ajatella, että tämä on osittain rasistinen.

Kirsi Pimiä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoo, että kuntosali muuttaisi ilmoitustaan.

– Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta tässä on mielestäni selkeästi lain vastaista toimintaa siinä, että tiettyyn henkilöön liittyvään syyhyn nojaten estetään jäsenyys.

Poliisi: ilmoitusta voi tulkita monella tavalla

Hämeen poliisista kommentoidaan, että kuntosalitapaus on varsin monitulkintainen. Rikoskomisario Matti Purhosen mukaan ilmoitusta voidaan tulkita monella tavalla.

– En ota kantaa eettisyyteen tai mahdolliseen syrjintään, vaan ajattelen puhtaasti rikoslaina kannalta. Siellä on syrjintää koskeva pykälä, mutta sen tulkinta on toinen kysymys.

Purhosen mielestä kuntosalin ilmoitus ei ole poliisiasia, etenkään, jos kukaan ei tee siitä ilmoitusta poliisille.

Suosittelemme sinulle