Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näin ilmastonmuutos toimii – katso sadan sekunnin animaatio

YK:n vetämän ilmastokokouksen alkuun on alle kaksi viikkoa. Sen on määrä synnyttää uusi, kattava ilmastosopimus. Tällä viikolla julkaisemme animaatioita ilmastonmuutoksen perusasioista. Ensimmäinen vastaa kysymykseen: Mikä ilmastonmuutos?

Odotukset Pariisin ilmastokokoukselta ovat korkealla.
Jaana Kanninen,
Eetu Pietarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun viimeisenä päivänä, ja se kestää kaksi viikkoa. Kokous on jo nyt saanut suurta mediahuomiota osakseen.

Tavoitteena on synnyttää sopimus, joka rajaisi ilmaston lämpenemisen kahteen celsiusasteeseen. Lähes kaikki valtiot ovat antaneet lupauksensa omista kansallisista päästöleikkauksista. Tutkijoiden mukaan ne eivät riitä kahden asteen tavoitteeseen, vaan vievät maailman vajaan kolmen asteen lämpenemisen tielle.

Jotta Pariisin kokousta voisi kutsua onnistuneeksi, uuden sopimuksen tuleekin olla sellainen, että päästötavoitteita voidaan jatkuvasti kiristää.

Tähän mennessä ilmakehän lämpötila on noussut keskimäärin 0,85 astetta Celsiusta verrattuna aikaan ennen teollista vallankumousta. Pohjoisilla alueilla ilmastonmuutos etenee 2–3 kertaa muuta maailmaa nopeammin. Suomen keskilämpötila on noussut 1800-luvulta yli kaksi astetta.

Suosittelemme