Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkija ei tyrmää hampurilaisravintolaa historiallisessa ympäristössä

Helsingin päärautatieasema on valikoitunut aiheeksi väitöstutkimukseen.Tutkija Sanna Lehtisen Helsingin yliopistolle tekemässä tuoreessa väitöksessä tarkastellaan tilan ja esteettisen kokemuksen suhdetta tutussa arjen ympäristössä.

Sanna Lehtinen
Kuva: Marja Väänänen / Yle
Suvi Vesalainen
Avaa Yle-sovelluksessa
Sanna Lehtinen
Kuva: Marja Väänänen / Yle

Tutkija Sanna Lehtinen saapuu Helsingin päärautatieasemalle suoraan väitöstilaisuudesta Helsingin yliopistosta. Tapaamispaikka on tutkijalle erityisen läheinen, koska juuri päärautatieasema oli Lehtisen tutkimuksen kohteena väitöksessä.

– Tärkeä pointti minun tutkimuksessani on toisten ihmisten läsnäolo. Miten se vaikuttaa tilakokemukseen ja miten kohtaaminen kaupunkitilassa saattaa hyvin organisoiduissa, hyvin rakennetuissa ympäristöissä johtaa positiivisiin kokemuksiin. Kun taas sitten on huonosti rakentuneita tiloja, joissa se ihmisten läsnäolo onkin ahdistavaa ja toimii sitä esteettistä kokemusta vastaan.

Helsingin rautatieasema valikoitui Lehtisen kohteeksi mahdollisesti myös sen vuoksi, että hän itse oli osa aseman läpi junalle ja junalta pois kiiruhtavaa ihmisten virtaa useamman vuoden ajan.

– Tämähän on hyvin tällainen monumentaalinen, upea rakennus, mutta tämä on myös hyvin kiireinen, tärkeä arjen läpikulkupaikka monille tuhansille ihmisille päivittäin.

rautatieaseman lamput
Kuva: Marja Väänänen / Yle

–  Voisi olla tietynlaista rohkeutta enemmän ihan siinä miten tällaisesta puolijulkisesta tilasta tehdään julkista tilaa. Helsingin rautatieasema kun on valvottu eikä tämä ole 24-tuntia auki, niin kuin rautatieasemat useissa muissa maissa. 

– Oikeastaan mielenkiinnolla odotan, että asema vapautuisi vielä enemmän ja vielä joustavammin keksittäisiin tänne erityyppisiä toimintoja. Esimerkiksi voisin ajatella tällaisia etätyötiloja. Puhutaan paljon arjen ihmisten olohuoneista. Rautatieasemalta voisi varmaan ihan hyvin löytyä paikka sellaiseen istahtamiseenkin.

kampaamo rautatieasemalla
Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Arkkitehtuuri on liikkumassa vähän joustavampaan suuntaan. Nähdään väliaikaiset ratkaisut mahdollisuutena parantaa kaupunkiympäristöjä.

– Pyrin olemaan arvottamatta rakennusten ja arjen ympäristöjen varsinaisia käyttöjä sikäli, että jos hampurilaisravintola on sitä mitä tässä hetkessä, tässä ajassa ihmiset haluavat ja sitä käytetään, niin se on silloin varmaan toimiva ratkaisu. Pidän ihan mahdollisena, että vuoden päästä se voi olla jotain muuta ja voidaan taas palata enemmän arvostamaan tämän rakennuksen arkkitehtonista ja taidehistoriaa.

Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä. Helsingin Rautatieasema tunnetaan erityisesti Emil Wikströmin kivimehistä.
Helsingin rautatieasemalla patsastelevat Emil Wikströmin kivimiehet ovat olleet monessa mukana. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Suosittelemme