Hyppää sisältöön

Kiistelty kasvien torjunta-aine saamassa myyntiluvan – EU-arvio: glyfosaatti ei aiheuta syöpää

Maataloudessa ja puutarhoissa yleisesti käytettävä glyfosaatti-tehoaine ei ole saamassa käyttökieltoa Euroopassa. Unionin asiantuntijaviraston arvion mukaan tehoaine ei todennäköisesti aiheuta syöpää ihmisille.

Jättiputken lehtiä
Jättiputki kasvaa nimensä mukaisesti melko jättimaisiin mittoihin. Kuva: Vihtori Koskinen/ Yle
Kari Ikävalko

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) ei ole löytänyt glyfosaatti-tehoaineesta selvää riskiä ihmisille. Viraston (siirryt toiseen palveluun) mukaan glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta syöpää ihmisille eikä vaurioita ihmisen perimää.

Virasto teki päätöksen sen jälkeen kun se tutki YK:n alaisen syövantutkimuslaitoksen (IARC) arvion (siirryt toiseen palveluun) siitä, että tehoaine on ihmisille todennäköisesti syöpävaarallinen ja vaikuttaa perimään. EU:n viraston mukaan YK:n tutkimuslaitos ei ole ottanut huomioon kaikkia aineesta tehtyjä tutkimuksia. Tämä on EFSA:n mukaan yksi syistä, miksi ainetta ei viraston mukaan tarvitse kieltää EU:ssa.

– Olemme nyt tutkineet suuren määrän uusia tutkimuksia ja tietoja tehoaineesta, yksikönjohtaja Jose Tarazona virastosta kertoo.

Virasto antaa glyfosaatista nykyistä tarkemman annosrajan, joka helpottaa tehoaineen riskinarviota käytössä. 

EFSA:n päätökseen jätettiin yksi eriävä mielipide.

Käyttölupa irtoamassa ensi vuonna

Glyfosaatti-tehoaineella on EU:ssa tällä hetkellä ensi kesään asti voimassa oleva tilapäinen myyntilupa. Tehoainetta käytetetään yleisesti monissa rikkakasvien torjunta-aineissa.

Euroopan unioni päättää mahdollisesti ensi keväänä glyfosaatin käytöstä unionin alueella. Viraston turvallisuusarviota on odotettu, jotta tehoaineen käytöstä voidaan päättää. Arvio on hyvin keskeinen käyttöluvan saamiselle.

– Uskoisin, että glyfosaatti saa pysyvän käyttöluvan unionissa, Tukesin ryhmäpäälikkö Eija-Leena Hynninen arvioi.

Tukes eili turvallisuus- ja kemikaalivirasto tekee käyttöluvan jälkeen valmiiksi luokittelun kiisteltyä valmistetta sisältävistä tuotteista Suomessa. Myös luokittelu on odottanut EU:n tieteellistä arviota valmisteesta. 

Käyttörajoituksia kuluttajille luvasta huolimatta

Hynnisen mukaan jokainen jäsenmaa tekee uuden arvion pohjilta mahdollisia kansallisia käyttörajoituksia tehoainetta sisältäville tuotteille. Suomessa on käytössä useita kymmeniä torjunta-aineita.

Hynninen pitää todennäköisenä, että tuotteiden kuluttajakäyttöä tullaan rajoittamaan. Luokittelun jälkeen osaa tuotteista saa käyttää jatkossa vain ammattilaiset, joilla on tehoaineen käsittelyyn vaadittava osaaminen. 

Glyfosaatti on ison amerikkalaisen Monsanto-yhtymän patentoima tehoaine. Sitä on käytetty 70-luvulta lähtien. Maailman yleisin glyfosaattituote on Monsanton Roundup, jota käytetään niin maataloudessa kuin puutarhoissa. Maataloudessa sitä käytetään yhdessä muun muassa Monsanton geenimanipuloitujen maissin ja soijan viljelyssä.

Suosittelemme sinulle