Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Eagles of Death Metal – tällaisen yhtyeen konserttiin Pariisissa iskettiin

Eagles of Death Metal ei nimestään huolimatta esitä metallimusiikkia. Yhtyeen toinen vakituinen jäsen, Josh Homme ei ole ollut mukana Euroopan kiertueella. Pariisissa on myös peruttu lukuisia tapahtumia ja konsertteja.

Eagles of death metal
Eagles of Death Metalin Jesse "The Devil" Hughes (vas.) ja Josh Homme (oik.). Kuva: Herbert P. Oczert / EPA
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Eagles of Death Metal -yhtyeen Facebook-sivuilla on ollut viime yönä valtavasti liikennettä. Tunnelmat ovat vaihdelleet epätoivosta helpotuksen huokauksiin ja raivoon.

– Terroristit ovat  PASKAA, Isabel Morales kirjoittaa.

– Me voitamme sodan terrorismia vastaan. Ranska, pysy vahvana! Tyler Wild viestittää.

Vielä aamuyöstä oli epäselvää, oliko bändin jäsenet tapettu Pariisin Bataclanin konsertissa. Yhtyeen rumpalin Julio Dorion vaimo Emily kuitenkin kertoi Washington Postille, että yhtye pääsi pakoon backstagen kautta ja sieltä kadulle. Yhtye oli ehtinyt soittaa kuusi kappaletta, kun tulitus alkoi.

– Pidätämme hengitystämme ja rukoilemme kaikkien puolesta. Julio soitti minulle ja kertoi että hän on turvassa. Kaikki jotka olivat iskun aikaan lavalla, pääsivät poistumaan, Emily Dorio kertoo.

Myös bändin levy-yhtiö Unversal on vahvistanut tiedon siitä, että yhtyeen jäsenet ovat kunnossa ja turvassa.

Josh Homme
Josh Homme Kuva: Jose Sena Goulao / EPA

Vaihtoehtoinen kulttibändi

Eagles of Death Metalin perustivat Kaliforniassa vuonna 1998 Jesse Hughes ja Josh Homme, jotka ovat myös yhtyeen ainoat vakituiset jäsenet. Homme on kaksikosta tunnetumpi: hänen meriittilistallaan ovat muun muassa desert rock -bändi Kyuss ja stoner rock -yhtye The Queens of the Stone Age, jonka albumeja on myyty miljoonia kappaleita. 

Muiden projektiensa takia Homme ei kuitenkaan juuri esiinny Eagles of Death Metalin kanssa livenä. Hän ei ole mukana myöskään yhtyeen Euroopan kiertueella, eikä siis kokenut Pariisin terrori-iskua.

Yhtyeen vierailevina tähtinä lavalla on nähty muun muassa koomikko Jack Black ja Foo Fightersin Dave Grohl.

Hilpeää garagea

70-lukulaisella otteella garagen ja bluesin sekoitusta soittavaa, neljä albumia julkaissutta Eagles of Death Metalia voisi kuvailla vaihtoehtorock-kansan kulttibändiksi. Se ei ole megaluokan yhtye, mutta pystyy kiertueillaan täyttämään tuhansiakin ihmisiä vetäviä konserttisaleja. Esimerkiksi Pariisin Bataclan oli loppuunmyyty. Jacques Offenbachin operetin mukaan nimetyn, 1860-luvulla rakennetun salin kapasiteetti on 1 500 ihmistä.

Yhtye ei ota itseään liian vakavasti, mistä kertoo jo nimikin. Josh Homme kutsui aikoinaan puolalaista Vader-yhtyettä death metalia soittavaksi Eaglesiksi, ja tästä syntyi yhtyeen nimi.

Jesse Hughes
Jesse Hughes Kuva: Hugo Marie / EPA

Miksi Eagles of Death Metal?

Siitä miksi terroristit valitsivat iskunsa kohteeksi juuri Eagles of Death Metalin konsertin, ei ole mitään tietoa. Todennäköisesti syynä on ollut konserttipaikan keskeinen sijainti ja se, että paikalla on ollut riittävästi ihmisiä.  Ehkä merkitystä on ollut silläkin, että kyseessä on amerikkalainen yhtye. Lisäksi täytyy huomioida, että jos esiintymässä olisi ollut joku Madonna, turvallisuusjärjestelyt olisivat olleet megaluokkaa.

Pariisissa Eagles of Death Metalia oli lämmittelemässä stoner rock -yhtye White Miles. Duon jäsenet selvisivät iskusta hengissä.  

Tänään lauantaina sekä Eagles of Death Metalilla että White Milesilla olisi pitänyt olla konsertti Ranskan Lillessä. Se on kuitenkin peruttu. Konserttipaikan ilmoituksen mukaan syynä on Ranskan epävarma turvallisuustilanne.

Sunnuntaina yhtyeet esiintynevät Brysselissä. Konserttia ei ole ainakaan vielä peruttu.

Lukuisia peruutuksia

Terrori-isku on vaikuttanut näkyvästi myös Pariisin viihde-elämään. Näyttää siltä, että moni täksi illaksi suunnitelluista konserteista ja tapahtumista on peruttu. Esimerkiksi  Mogador-teatterin Cats-musikaalia ei esitetä tänään. Syyksi kerrotaan terrori-iskuissa menehtyneiden muiston kunnioittaminen.

Myöskään suomalais-ranskalainen duo The Dø ei esiinny tänään. Yhtye kertoo sivuillaan, että "meillä ei ole ääntä" ja että "ajatuksemme ovat uhreissa."

Le Figaron mukaan myös U2 jättää illan esityksensä väliin Pariisissa.

Suosittelemme