Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomen islamilaisyhteisöt ovat järkyttyneitä Pariisin iskuista ja tuomitsevat teot

Terroritekoja uskonnon nimissä ei voi mitenkään hyväksyä, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar.

Helsingin ydinkeskustassa Fredrikinkadulla sijaitseva tataarimoskeija.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Janne Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tavoittamat Suomen islamilaiset yhteisöt ovat nopeasti ja yksiselitteisesti tuominneet Pariisin terrori-iskut.

Ääri-islamilainen terroristijärjestö Isis ilmoittautui lauantaina iskujen tekijäksi.

Suomen islamilainen neuvosto tuomitsee kannanotossaan teot ankarasti ja osoittaa surunvalittelunsa uhrien omaisille. Suomen muslimit eivät kannanoton mukaan hyväksy minkäänlaista terrorismia, eivätkä varsinkaan islamin nimissä tehtyä.

Suomen islamilainen neuvosto on eri islamilaisten yhteisöjen keskustelufoorumi ja yhteistyöelin. Neuvoston hallituksen puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar on järkyttynyt tapahtuneesta.

– Olen järkyttynyt. En voi kuin tuomita tällaiset joukkomurhat, jotka on tehty tahallaan vahingoittamaan syyttömiä ihmisiä, Hajjar kertoo Ylelle.

Anas Hajjar
Suomen islamilainen neuvoston hallituksen puheenjohtaja Anas Hajjar. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

– Emme voi mitenkään hyväksyä, että tällaisia rikoksia tehdään uskonnon nimissä. Nyt on toimittava yhdessä rintamassa Lähi-idän terroria vastaan.

Hajjarin mukaan Pariisin terroriteot järkyttävät koko yhteisön turvallisuutta. Hän varoittaa leimaamasta koko muslimiyhteisöä Pariisissa tapahtuneen rikosten vuoksi.

"Tämä on todella surullista"

Väkivallan tuomitsee selkeästi myös helsinkiläisen Resalat-yhteisön imaami Abbas Bahmanpour. Itä-Helsingissä toimiva Resalat on yksi Suomen suurimmista muslimiyhteisöistä.

– Tämä on todella surullista. Toivon, että Ranskassa ihmiset pystyvät pääsemään tämän yli ja jatkamaan elämäänsä. On tärkeää, että tällaista terrorismia vastaan ollaan yhtenä rintamana, ettei anneta näiden tapahtuminen vaikuttaa meidän yhteiskuntarauhaamme, Bahmanpour sanoo.

– Emme saa antaa tekijöiden jakaa yhteiskuntaamme, sillä juuri siihen he pyrkivät, hän jatkaa.

Muslimien, kristittyjen ja juutalaisten yhteistyötä Suomessa edistävä Uskot-foorumi sanoo kannanotossaan, että "summittainen tappaminen ja terrorismi eivät ole hyväksyttävä keino minkään päämäärän ajamiseksi".

– On erityisen vastenmielistä ja tuomittavaa, jos väkivaltaa yritetään perustella uskonnolla, järjestön kannanotossa sanotaan.

Järjestö ilmoittaa yhtyvänsä järkytykseen verenvuodatuksesta ja olevansa huolissaan demokratiasta sekä yhteiskuntarauhasta.

– Paras turva viharikoksia vastaan on uskontojen, kulttuuritaustojen ja vakaumusten turvallinen vuoropuhelu, rinnakkainelo ja yhteistyö. Ääri-ilmiöitä ja turvattomuutta vastaan on kamppailtava yhdessä, järjestö kertoo.

Samaan viestiin yhtyy Nuoret Muslimit -järjestön puheenjohtaja Muttaqi Khan.

– Tämä on yksilön tai yksittäisen ryhmän teko, joka ei edusta mitenkään muslimeja kokonaisuudessaan. Jos joku ampuu ihmisiä, hän ei ole normaali. Pitää vain kaikin tavoin yrittää vaikuttaa siihen, ettei tällaisia asioita tapahtuisi, Khan pohtii.

Yhteisöt kokoustavat tilanteesta

Suomen islamilaisella neuvostolla on tänään jo aiemmin sovittu kokous, jossa imaami Hajjarin mukaan käydään varmasti läpi myös Pariisin iskuja.

Resalat-yhteisö kokoustaa tänään erikseen keskustelemaan Pariisin tapahtumista.

Suosittelemme