Hyppää sisältöön

Niinistö: Suomen tiedustelu pitäisi saada "eurooppalaisten sivistysvaltioiden tasolle"

Suojelupoliisi haluaa laajemmat oikeudet tehdä verkkotiedustelua.

Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus Pariisin terrori-iskuista.
Katso Niinistön haastattlu kokonaisuudessaan. Klikkaa video käyntiin play-napista.
Jyri Hänninen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen tiedustelutoiminta pitäisi saada "eurooppalaisten sivistysvaltioiden tasolle".

Niinistö nosti tiedustelun ongelmat esille Ylen haastattelussa kommentoidessaan Pariisin terrori-iskuja. Niinistö on aiemminkin arvioinut suomalaisen tiedustelun tason olevan "heikkoa".

– Me saamme kyllä tietoa muualta, ehkä vähän muiden hyväntahtoisuuttakin, mutta kovin paljon me emme sitä pysty itse keräämään. Ja on aivan selvää, että muiden on aika vaikea kerätä tietoa Suomen sisältä. He pystyvät kertomaan ihmisten lähtöalueilta ja ehkä muunkin tietonsa perusteella vähän taustoja.

– Mutta siinä mitä täällä tapahtuu, niin meillä pitäisi olla vastaavat keinot kuin muilla eurooppalaisilla sivistysvaltioille, Niinistö sanoi Ylelle illansuussa.

Jo aiemmin päivällä suojelupoliisiin päällikön Antti Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänen mielestään Suomen tiedustelulla on "merkittäviä puutteita verrattuna oikeastaan kaikkiin" länsimaihin.

Tämä vaikuttaa Pelttarin mukaan esimerkiksi terrorismin vastaisen työn tehokkuuteen. Pellttarin mielestä olisi tärkeää, että suojelupoliisi saisi valtuudet tehdä verkkotiedustelua.

– Niin kuin olemme todenneet johdonmukaisesti, tämä olisi yksi tärkeä työkalu terrorismintorjunnan vastaisessa työssä, joka kaikilla muilla länsimaisilla viranomaisilla käytössä. Se on merkittävä puute meidän työkalupakissa viranomaisten osalta, Pelttari sanoi.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

"Urkintalaki" vai kansalaisten turvallisuuden tae?

Suomen tiedustelulainsäädäntöä ollaan muuttamassa. Yksi selvitettävä asia on juuri verkkotiedustelun mahdollistaminen Supolle.

Lakihanke on herättänyt kuitenkin myös voimakasta arvostelua. Toteutuessaan lain pelätään kaventavan kansalaisten perusoikeuksia.

Siviili- ja sotilastiedustelua koskevaa lakihanketta ovat viemässä eteenpäin sisä-, puolustus- ja oikeusministeriö. Lain läpivieminen saattaa edellyttää perustuslain muuttamista.

Presidentti Niinistö ei halunnut ottaa suoraan kantaa tulevan lain sisältöön. Hän pohti kuitenkin yksikön oikeuksien kunnioittamisen ja turvallisuuden välistä ristiriitaa.

– Me olemme olleet aika varovaisia ja ymmärrän kyllä niitä näkemyksiä, joissa korostetaan yksilön oikeuksia. Ja totta kai niitä pitää kunnioittaa, mutta nyt palaamme oikeastaan tähän pääongelmaan. Me haluamme elää avoimessa demokratiassa vapaasti. Jotenkin meidän on se vapaus turvattava, kun tällaista mitä Pariisissa näimme sattuu.

– Silloin joudutaan käsittelemään kahta arvoa, vähän vastakkainkin tai vertailemaan, että voiko toinen hivenen väistyä, jotta esimerkiksi turvallisuus kasvaisi, Niinistö sanoi.

Perustuslaissa on taattu yksityisten viestien suoja. Elokuussa Ylen haastattelussa professori Tuomas Ojanen ja apulaisprofessori Juha Lavapuro arvioivat, että tiedusteluun liittyvä varhaisvaiheen tiedonhankinta ilman minkäänlaista konkreettista rikosepäilyä ”ei kerta kaikkiaan mahdu perustuslain puitteisiin.”

Käytännössä kiistan ytimessä on kysymys siitä, voidaanko perusoikeuksia kaventaa, jos sen avulla voidaan parantaa kansalaisten turvallisuutta.

Suosittelemme sinulle