Hyppää sisältöön

Kaikki mitä olet halunnut tietää Isisistä – historia ja uusimmat käänteet

Isis, ketä siinä taistelee, miten se syntyi ja mitä alueita se hallitsee? Entä mikä on salafismi, jihadismi ja kalifaatti, miten Isis saa tulonsa ja missä viime aikoina on taisteltu? Keräsimme faktapaketin kahvipöytäkeskustelujen tueksi.

Terroristijärjestö Isisin lippu Irakissa 25. kesäkuuta 2014. Kuva: Mohammed Al-Mosuli / EPA
Marika Kataja-Lian

Missä Isis vaikuttaa?

Isisin valvonnassa on arviolta 40 000 neliökilometrin alue Irakissa ja Syyriassa. Siihen kuuluu monia merkittäviä kaupunkeja, esim. Mosul, Tikrit, Falluja ja Tal Afar Irakissa sekä Raqqa ja Deir ez-Zor Syyriassa. Isisin hallintoalueella asuu arviolta kahdeksan miljoonaa ihmistä.

Vallatuista kaupungeista monet ovat merkittävien jokireittien varrella sijaitsevia alueellisia keskuksia.

Lisäksi Isisillä on järjestäytynyttä toimintaa Libyassa, ennen kaikkea Sirten kaupungin lähistöllä ja Darnassa. Tuoreimpien arvioiden mukaan Libyan-haara on melko läheisissä suhteissa Syyriaan ja Irakiin.

Isisiin liittynyt Siinain provinssi -niminen osasto puolestaan toimii Egyptissä Siinain niemimaalla. Isisiin sidoksissa olevia ryhmittymiä toimii myös esimerkiksi Afganistanissa ja Jemenissä.

Kuinka paljon Isisin riveissä taistelee?

Isis-taistelijoita järjestön propagandavideolla. Kuva: Reuters-TV

Yhdysvaltain arvion mukaan Isisillä on Irakissa ja Syyriassa yhteensä 31 000 taistelijaa. Tänä vuonna on kuitenkin sanottu, että määrä saattaa olla jo noin 50 000.

Huomattava määrä Isisin jihadisteista on peräisin ulkomailta: 12 000 on tullut Irakin ja Syyrian ulkopuolelta, yhteensä 81 maasta. Arabimaista eniten taistelijoita on tullut Tunisiasta, Marokosta, Saudi-Arabiasta ja Jordaniasta.

Noin 4 500 on tullut länsimaista, satoja heistä on kuitenkin jo palannut kotimaihinsa. Joidenkin lähteiden mukaan länsimaista tulleet jihadistit ovat olleet otteiltaan raaempia kuin arabitaistelijat.

Ketkä taistelevat Isistä vastaan?

Isisiä vastaan on taisteltu ennen kaikkea ilmaiskuilla. Yhdysvaltain johtamaan koalitioon kuuluvat muiden muassa Ranska, Britannia, Turkki sekä Jordania, Saudi-Arabia, Qatar, Bahrain ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Myös Venäjä on tehnyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Syyriassa, mutta sen ilmaiskut ovat kohdistuneet enemmän muihin Syyrian kapinallisryhmiin.

Maasotaa Isisiä vastaan käyvät Irakin ja Syyrian armeijat (Iranin ja libanonilaisen Hizbollahin tuella) sekä kurdien peshmerga-taistelujoukot. Isis on taistellut myös muita Syyrian kapinallisryhmiä vastaan.

Kuinka Isistä johdetaan?

Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi. Kuva: ISIS / EPA

Isisin johtaja on irakilainen Abu Bakr al-Baghdadi. Häntä pidetään yhtenä voimakkaimmista jihadijohtajista maailmassa. Hän nousi Irakissa al-Qaidan johtoon edellisen johtajan kuoltua Yhdysvaltain iskussa. Myöhemmin Isis erosi omaksi liikkeekseen.

Al-Bagdadia on avustanut kaksi muuta johtajaa. Syyriassa varajohtaja on Abu Ali al-Anbari, mutta Irakin apulaisjohtajaa ei tiedetä sen jälkeen kun Yhdysvallat surmasi Abu Muslim al-Turkmanin elokuun lopulla tänä vuonna.

Miten Isis rahoittaa toimintaansa?

Isisin on arvioitu olevan maailman rikkain terroristijärjestö. Sen tärkein tulonlähde on öljy. Isis salakuljettaa Irakista ja Syyriasta pumpattavaa öljyä Turkkiin, Irakin Kurdistaniin ja Iraniin.

Isisin hallitsemilla öljykentillä Pohjois-Irakissa pumpataan öljyä päivittäin 25 000–40 000 barrelia. Lisäksi Syyriassa Isis pitää hallussaan noin 60 prosenttia maan öljyvarannoista ja tuottaa noin 50 000 barrelia päivässä. Isisin arvellaan saavan yli kolme miljoonaa dollaria päivässä öljytuloja – siis jokaisena päivänä.

Suuri lisä Isisin tuloihin oli Mosulin kaupungin valtaus viime vuoden kesäkuussa: Isis ryöväsi keskuspankin kassan ja nettosi 425 miljoonaa dollaria.

Lisäksi Isis ansaitsee Mosulin liike-elämältä kahdeksan miljoonaa dollaria kuukaudessa kiristyksellä. Isis nimittää itse suojelurahoja "vallankumousveroksi".

Isis on vallannut suuren osan läntisestä Irakista – siitä syystä sen hallussa on 40 prosenttia koko maan vehnäntuotannosta. Se on vallannut hallinnon viljavarastoja ja myy viljaa paikalliselle väestölle omaan laskuunsa.

Isis on ansainnut tähän mennessä myös 65 miljoonaa dollaria panttivankien sieppaamisilla. Rahoja kertyy myös ihmiskaupalla, salakuljetuksella sekä muinaismuistojen myynnillä.

Lisäksi yksityiset jihadiverkostot ennen kaikkea Persianlahden maista ovat rahoittaneet toimintaa.

Kuva: YouTube

Kuinka Isisin toiminta on muuttunut?

Isis on aiemmin keskittynyt kalifaattinsa rakentamiseen ja taisteluihin Syyriassa ja Irakissa. Aiemmin tänä vuonna Isisin jäsenet tai Isisille uskolliset ryhmittymät ovat kuitenkin alkaneet tehdä terrori-iskuja kalifaatin rajojen ulkopuolella.

Terrori-iskuja on tehty niin kutsuttuihin pehmeisiin kohteisiin eli siviilikohteisiin. Isis otti nimiinsä iskun muun muassa Tunisiassa, missä 38 ihmistä kuoli terroristin luoteihin Soussen turistihotellissa ja rannalla.

Muun muassa Saudi-Arabiassa, Jemenissä ja Kuwaitissa Isisin itsemurhaiskijät ovat pommittaneet moskeijoita.

Ainoa tähän mennessä tiedetty Syyriasta palannut ja terrori-iskun tehnyt taistelija iski Belgiassa, Brysselin juutalaismuseossa, missä hän ampui neljä ihmistä kuoliaaksi toukokuun lopulla 2014.

Lokakuun 10. päivänä Turkin Ankarassa tehtiin kaksi itsemurhaiskua, joissa kuoli yli sata ihmistä. Turkin viranomaisten mukaan kyseessä oli Isisin tekemä isku, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Egyptissä Siinailla tuhoutui 31. lokakuuta venäläinen matkustajakone. Sharm el-Sheikistä lähteneen koneen turmaa pidetään tällä hetkellä tahallisena ja siitä epäillään Isisin Siinain-siipeä, mutta tutkinta on yhä kesken.

Torstaina Beirutissa kuoli itsemurhaiskuissa yli 40 ihmistä. Isis on sanonut tehneensä iskun, ja tutkijat ovat löytäneet yhteyksiä Syyriaan. Lauantaista Pariisin verilöylyä pidetään niin ikään Isisin tekemänä.

Missä viime aikoina on taisteltu?

Isis tuhosi museoesineitä Mosulissa, Irakissa helmikuussa 2015. Kuva: Reuters-TV

Suurimpia taisteluitaan Isis on käynyt viime aikoina ennen kaikkea Syyrian ja Irakin pohjoisosissa.

Syyskuusta 2014 lähtien Isis piiritti ja yritti vallata Kobanên kaupunkia Syyrian pohjoisosassa. Neljän kuukauden taistelujen päätteeksi kurditaistelijat pakottivat Isisin vetäytymään tammikuussa.

Irakin hallituksen joukot valtasivat takaisin marraskuussa 2014 Baijin kaupungin 250 kilometriä Bagdadin pohjoispuolella, murtaen Isisin kuukausia jatkuneen saarron öljyjalostamon ympäriltä.

Tämän vuoden toukokuussa puolestaan Isis valtasi Irakissa Anbarin maakunnan pääkaupungin Ramadin. Syyriassa taas 22. toukokuuta järjestö oli ottanut haltuunsa Palmyran muinaisaarrekaupungin Syyrian armeijan joukoilta.

Kesällä Isis kävi rajuja taisteluita Syyrian Aleppon lähellä muita kapinallisryhmiä vastaan. Taisteluita on käyty myös loka–marraskuussa.

Yli sata ihmistä kuoli, kun Isisin joukot hyökkäsivät 1. heinäkuuta 2015 useita sotilasasemia vastaan Egyptin Siinailla. Yli 60 islamistikapinallista kuoli Egyptin armeijan ilmaiskuissa ja maaoperaatioissa muutamaa päivää myöhemmin.

Tämän viikon alussa Syyrian armeija sai tiistaina haltuunsa tärkeän tukikohdan Aleppon itäpuolella. Isis oli piirittänyt tukikohtaa yli vuoden. Yli sata sotilasta ja taistelijaa kuoli, valtaosa kaatuneista on Isisin jäseniä.

Kurdijoukot puolestaan saivat tällä viikolla haltuunsa Sinjarin kaupungin Pohjois-Irakissa. Samalla katkaistiin Isisin huoltotie Syyriasta Irakin Mosuliin.

Millaisia aseita Isisillä on?

Isis on saanut käyttöönsä raskasta ja uudenaikaista aseistusta muun muassa Irakin armeijalta, varsinkin Mosulin kaupungin valtauksen jälkeen. Sillä tiedetään olevan kymmeniä Irakin armeijan T-55 panssarivaunuja.

Lisäksi Isisillä on tiettävästi kymmeniä muita panssarivaunuja sekä Humvee-sotilasajoneuvoja. Lisäksi sillä on panssarintorjuntaohjuksia, ilmatorjuntaohjuksia, ilmatorjuntatykkejä, raketinheittimiä sekä muun muassa konekiväärejä ja sinkoja.

Irakissa Isisin epäillään käyttäneen sekä sinappi- että kloorikaasua taisteluaseenaan Irakin armeijaa tai kurdijoukkoja vastaan.

Kuinka Isis kohtelee siviilejä?

Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijat ajoivat 13. kesäkuuta 2014 paraatissa Mosulin läpi käyttäen autoja, jotka he olivat ottaneet haltuunsa paenneilta Irakin turvallisuusjoukoilta. ISIS pyrkii verkkoviestinnällään levittämään omaa maailmankuvaansa, rekrytoimaan uusia taistelijoita ja radikalisoimaan vanhoja. Tavoite on myös pelotella ja saada järjestö näyttämään vahvemmalta, kuin mitä se on. Kuva: Reuters-TV

Isis noudattaa valtaamillaan alueilla tiukkaa šaria-lain mukaista kuria. Isis on ilmoittanut luovansa oikeamielisen islamilaisen valtion, jossa opin noudattamista arjessa valvoo moraalipoliisi.

Ihmisiä on määrätty ruoskittavaksi tai heidän jäseniään amputoitavaksi, ja käytössä on myös kuolemanrangaistus. Julkisia teloituksia järjestään toreilla, ja tapoina ovat muun muassa mestaus tai kivitys. Teloituksista on kerrottu muun muassa Aleppon, Raqqan, Idlibin, Hasakan ja Deir ez-Zorin maakunnista Syyriassa.

Isis pakottaa myös naisia seksiorjuuteen ja myy tyttöjä ja naisia seksiorjiksi. Esimerkiksi Sinjarin valtauksen jälkeen naisia jaettiin taistelijoille sotasaaliiksi.

Sinjarin takaisinvaltauksen jälkeen marraskuun alkupuolella alueelta on löytynyt joukkohauta, jossa on kymmenien naisten ruumiit. Naiset olivat liian vanhoja seksiorjiksi. Tänään sunnuntaina alueelta löytyi lisää joukkohautoja, joissa oli iäkkäämpiä naisia sekä myös kymmeniä miehiä.

Isis on suhtautunut julmasti muita uskontoja harjoittavia kohtaan. Shiiamuslimeja, jesidejä, assyrialaiskristittyjä ja muita kristittyjä on surmattu, vainottu ja karkoitettu kodeistaan.

Amnesty Internationalin mukaan Isis on syyllistynyt etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen etniseen puhdistukseen Pohjois-Irakissa "historiallisessa mittakaavassa".

Helmikuussa 2015 Isis surmasi mestaamalla 21 egyptiläistä koptikristittyä Libyassa.

Isis on syyllistynyt myös muihin joukkosurmiin. Esimerkiksi lokakuun 2014 lopulla löydettiin Isisin jäljiltä 150 ihmisen joukkohauta Ramadin kaupungista sekä 70 ihmisen joukkohauta Hitin kaupungista. Surmatut ovat sunneja, kuten Isisin jäsenetkin.

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön värväämä lapsisotilas harjoitteli rynnäkkökiväärin käyttöä Kunarin maakunnassa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Taustalla seinässä teksti 'Islamilainen valtio - Kurasanin paikallisosasto'. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Mikä on Isisin historia?

Isis on sunnimuslimien äärijärjestö, joka seuraa terroristiverkosto al-Qaidan ideologiaa ja periaatteita. Isis kehkeytyi 1990-luvun lopulla perustetusta jihadistisesta taistelujärjestöstä Tawahid wal Jihadista.

Ryhmä otti myöhemmin nimekseen Irakin al-Qaida ja teki terrori-iskuja yhdysvaltalaisia joukkoja vastaan Irakissa 2003 lähtien.

Järjestö otti 2006 nimekseen Irakin islamilainen valtio (ISI). Järjestöllä oli merkittävä asema Irakin sunnialueilla. Kuitenkin väkivaltaiset otteet muslimejakin kohtaan johtivat siihen, että sunnijohtajat eri puolilla maata kääntyivät sitä vastaan, Yhdysvaltain asevoimien tukemina.

Yhdysvaltain vetäytymisen jälkeen ISI alkoi Irakissa jälleen vahvistua. Isis sekaantui jo varhain Syyrian sisällissotaan. Isis perusti sinne Al-Nusran rintaman vuoden 2012 alussa. Isis kuitenkin riitaantui Nusran rintaman kanssa sen jälkeen kun Isis väitti järjestöjen yhdistyneen. Nusran rintama kiisti tämän.

Al-Qaidan johtaja Aiman al-Zawahiri asettui kiistassa Nusran tueksi ja katkaisi suhteensa Isikseen. Isis ja Nusran rintama ovat sittemmin myös taistelleet toisiaan vastaan.

2013 nimi muuttui muotoon Isis (Irakin ja Levantin/Syyrian islamilainen valtio, tunnetaan myös lyhenteellä Isil). Ryhmän lyhenne arabiaksi on Daesh, joka tulee nimestä ad-Dawlat al-Islam fi Iraq wa ash-Sham.

Kesäkuussa 2014 Isis muutti nimensä IS:ksi eli Islamilaiseksi valtioksi. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun se oli julistanut perustaneensa islamilaisen valtion eli kalifaatin.

Mikä ihmeen kalifaatti?

Jihadi-John tuli ulkomailla tunnetuksi Isis-järjestön raaoista nettivideoista. Kuva: Isisin video / EPA

Termillä kalifaatti viitataan profeetta Muhammedin aikaan ja sitä seuranneeseen ajanjaksoon vuosina 632–661. Tuolloin hallinneiden kalifien aikana islam levisi vaatimattomista lähtökohdista nopeaan tahtiin laajalle nykyisen Iranin kaukaisemmilta alueilta aina nykyisen Libyan rannikolle.

Isisin tavoitteena on levittää nyt valtaansa kalifaatistaan Syyrian ja Irakin alueelta ensin Libanoniin, palestiinalaisalueille ja Jordaniaan ja lopulta koko islamilaiseen maailmaan.

Isis on ottanut kalifaatin perustamisen kirjaimellisesti, toisin kuin jotkut muut jihadistit, joille kalifaatti on joko hengellinen idea tai vasta kaukaisen tulevaisuuden tavoite.

Mihin Isisin oppi nojaa?

Isis pohjaa ajatusmaailmansa fundamentalistiseen islamiin, salafismiin. Salafismi on haara, joka painottaa Koraanin kirjaimellista luentaa ilman asiayhteyden huomioimista. Sitä on joskus kutsuttu myös wahhabismiksi.

Ajattelu kehittyi 1700-luvulla nykyisen Saudi-Arabian alueella. Tuolloin uskonoppinut Muhammad ibn Abd al-Wahhab halusi puhdistaa islamin ulkopuolelta tulleista vaikutteista. Valtaosa salafisteista elää yhä Persianlahden maissa.

Kaikki salafistit eivät kuitenkaan edusta äärimielistä jihadismia. Jihad tarkoittaa kamppailua, joka voi viitata henkiseen kilvoitteluun, mutta sillä voidaan viitata myös aseelliseen taisteluun.

Jihadistit korostavat muslimien velvollisuutta puolustaa tai levittää islamia vaikka väkivalloin. Jihadistiliikkeitä on useita erilaisia eri puolella maailmaa.

Isis korostaa ajattelussaan apokalypsia eli "päivien loppua". Siinä "Rooma" (eli länsimaat, ennen kaikkea Yhdysvallat) marssittaa armeijansa islamin armeijaa vastaan Syyrian Dabiqissa. Tuon voiton jälkeen muslimit valloittavat Istanbulin ja lopulta Jerusalemin, jonne profeetta Jeesus saapuu viimeiseen taisteluun.

Korjattu 16.11. kello 14.15: Aiemmin sanoimme Abu Muslim al-Turkmani olevan Isisin Irakin-varajohtaja. Hän on kuitenkin tiettävästi kuollut elokuun lopulla Yhdysvaltain ilmaiskussa.

Suosittelemme sinulle