Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Suomi tukee Ranskaa kaikin mahdollisin tavoin

Sotilaallinen apu ei kuitenkaan ole mahdollista, koska Suomen lainsäädäntö ei salli sitä. Niinistö myös toivoi Ranskan ja Venäjän yhteisten tavoitteiden edesauttavan Syyrian kriisin ratkaisemista yhteistyössä.

Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus 17. marraskuuta.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessaan, miten Suomi aikoo tukea terrori-iskun kohteeksi joutunutta Ranskaa.
Riikka Valtonen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lupaa, että Suomi tukee Ranskaa kaikin lainsäädännön mahdollistavin tavoin.

– Oikeastaan välitin sen jo suruvalittelujen yhteydessä, että olemme kyllä kaikin tavoin tukena, Niinistö kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Ranska pyysi EU:n turvatakuiden käyttöönottoa perjantain terrori-iskujen jälkeen, ja EU:n puolustusministerit päättivät yksimielisesti turvatakuiden käyttöönotosta. Lissabonin sopimukseen kirjoitettua artiklaa, jonka nojalla Ranska pyysi apua ja tukea, ei ole koskaan aiemmin unionin historiassa käytetty.

Suomi on tehnyt jo nyt on Ranskan kanssa yhteistyötä erityisesti tietojen vaihtamisen osalta. Sotilaallista tukea Suomen ei sen sijaan ole mahdollista Ranskalle ainakaan tällä hetkellä tarjota.

– Se on puoli, johon Suomi ei kykene vastaamaan, johtuen siitä, että lainsäädäntö ei salli tämäntyyppistä apua, Niinistö toteaa.

Puheet koventuneet

Ranskan lisäksi myös Venäjä on koventanut puheitaan terrorismin torjunnassa.

Isis pudotti venäläisen matkustajakoneen Egyptissä lokakuun lopussa, ja Venäjä on nyt ilmoittanut pitävänsä sitä kiistatta terrori-iskuna. Tämän seurauksena Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän lisäävän iskujaan Syyriassa.

Presidentti Niinistö näkee sekä Ranskan presidentin François Hollanden että Putinin puheissa samanlaista henkeä. Tämä tarkoittaa Niinistön mukaan panosten kovenemista terrorismin vastaisessa sodassa ja herättää toivoa siitä, että Syyriassa pyrittäisiin saamaan aikaan ratkaisuja.

Suosittelemme sinulle