Hyppää sisältöön

Emma saa nukkua äidin sylissä – perhehuone parantaa keskosten hoitoa

Keskosten hoidosta perhehuoneissa on saatu Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hyviä kokemuksia. Vanhempien mukana olo tehohoidossa vauhdittaa keskoslapsen kasvua ja kehitystä, parantaa vanhempien hyvinvointia ja auttaa sairaalahenkilöstön jaksamista. Myös hoitojaksot lyhenevät.

Keskosena syntynyt Emma nukkuu äitinsä käsivarsilla Tyksin keskolassa. Kuva: Yle
Jouni Koutonen

Kuusiviikkoinen Emma nukkuu äitinsä käsivarsilla. Vieressä olisi pieni kehtokin, jossa pörröinen pupujussi saa nyt kölliä yksinään. Seinällä on onnittelukortti, jonka Emma sai ehdittyään yhden kuukauden ikäiseksi, sekä pienten jalkojen ”elämän ensiaskeleet” tauluksi ikuistettuna.

Turun yliopistollisen keskussairaalan keskolasta on tullut Emman äidille, Piia Luigalle toinen koti.

– Olen ollut täältä poissa ehkä joku neljä, viisi yötä kaikkineen. On tämä tietenkin sairaala, ja kaikkien laitteiden kanssa elämiseen oli aluksi vaikea tottua, mutta nyt se on jo helppoa.

Nuorelle äidille tärkeintä on saada olla lapsensa lähellä tämän elämän ensi hetkillä.

– Hän on kuitenkin vauvani, ja on todella tärkeää, että saamme olla täällä. Hänestä on pidetty todella hyvää huolta, ja olemme todella tyytyväisiä. Alku oli aika vaikeaa, mutta tästä kasvetaan isoiksi vielä, hymyilee Piia Luiga kutitellen Emman vatsaa.

Emma ynähtää unen läpi hymyn takaisin.

Perhehuone kerää huomiota

Lasten tehohoidon osasto sai puolitoista vuotta sitten Tyksistä tilat, joissa vanhemmat voivat osallistua keskosena syntyneen hoitoon. Turussa kehitetty malli perhekeskeisestä keskolasta on saanut huomiota ulkomaita myöten, ja toimintamalli on leviämässä myös Suomen muihin yliopistosairaaloihin.

Osaston ylilääkärin, professori Liisa Lehtosen mukaan saadut kokemukset ovat myönteisiä kaikkien osapuolten kannalta.

– Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä ja selkeästi enemmän osastolla. Monet, kuten Emman äiti, yöpyvät täällä lähes kokoaikaisesti. Myös henkilökunnan näkökulmasta tämä on toiminut mahdottoman hyvin.

Hissimatka Turun keskolan huolena

Kuva: Yle

Porissa maaliskuussa avautunut perhehuonemallin mukainen keskola päästiin suunnittelemaan puhtaalta pöydältä.

Alku oli aika vaikeaa, mutta tästä kasvetaan isoiksi vielä!

Piia Luiga

Kuopiossa perhehuoneet remontoitiin vanhoihin tiloihin, kuten myös Turussa.

Tyksin huonokuntoisen U-sairaalan yläkerroksissa sijaitsevista tiloista on saatu eväitä Turun tulevaa lastensairaalaa ajatellen. Tilat ovat nyt hajallaan eri puolilla purkutuomion saanutta rakennuskolossia.

– Nythän meillä ei vielä ole kaikille potilaille tarjota tätä perhehuone-mallia, ja monta asiaa voidaan tietenkin suunnitella paremmin, kun päästään suunnittelemaan osastoa alusta lähtien. Suurena ongelmana on edelleen, että synnytyssali ei ole tässä vieressä vaan välissä on hissimatka, toteaa Lehtonen.

Vauhtia kehitykseen lyhyemmällä hoitojaksolla

Kuva: Yle

Professori Liisa Lehtonen painottaa, että perhehuonemallilla saavutetaan parhaimmat hoitotulokset. Samalla saadaan parannettua päättäjien aina peräänkuuluttamaa tehokkuuttakin.

– Perhekeskeinen hoito ja perhehuonemalli ovat näyttöön perustuvaa lääketiedettä. On jo runsaasti tutkimusta siitä, kuinka vanhempien läsnäolo tehohoidon aikana tukee keskosen kasvua ja kehitystä, sekä vanhempien hyvinvointia. Perhehoitomalli lyhentää ruotsalaistutkimuksen mukaan myös sairaalahoitoaikoja, joten tällaiseen arkkitehtuuriin satsaaminen maksaa itsensä takaisin.

Suosittelemme sinulle