Luonnonvarakeskuksen tutkimuksissa halutaan kehittää pakurin laatukontrollia, ja sen bioaktiivisuuden toteamiseen soveltuvia solutestejä. Tämän vuoksi tutkijat valitsivat kohteekseen sen, kuinka pakuri vaikuttaa tulehduksiin.
– Tällaisessa solumallissa eli koeputkitutkimuksessa pakurikäävän vesiuute esti tai sanotaan, että se hillitsi normaalitilassa olevaa valkosolua muuttumasta tulehdussoluksi, toteaa tutkija Pertti Marnila Luonnonvarakeskuksesta.
Pakuri jopa tepsi tulehdussoluihin voimakkaammin ja pienempinä annoksina kuin normaalisoluihin. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.
Pertti Marnila korostaa, että nyt kyse oli solumallista, ei ihmisellä tehdystä kliinisestä kokeesta. Mutta kun tiedetään, että eriasteisilla tulehduksilla on yhteyttä muun muassa tyypin 2 diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja syöpään, on tiedolla todellista merkitystä.
Tutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen elintarvikkeiden ja bioaktiivisia yhdisteitä ja terveysvaikutuksia koskevaa työtä.
Yritysten esiintuloa odotetaan
Viime kesänä varmistui, että Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella kehitetyt ja puihin istutetut pakuriympit lähtivät kasvamaan, ja keinoviljelyn myötä pakurikäävän ympärille on kehittymässä todellista liiketoimintaa.
Siellä on muutamia merkittävän kokoisia yrityksiä, jotka hakevat kontakteja Aasian puolelle.
Ari Pappinen
Pakurin viljelystä kiinnostuneiden toimijoiden rinnalle on tullut yrityksiä, joilla on hallussaan myös pakurin jatkojalostaminen. Professori Ari Pappinen on juuri nyt salamyhkäinen liiketoiminnan suhteen.
– Siellä on muutamia merkittävän kokoisia yrityksiä, jotka hakevat kontakteja Aasian puolelle. Yritykset tiedottavat sitten itse etenemisestään, sanoo Ari Pappinen.