Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Uusi tutkimus: Koulun tai luokan koko ei vaikuta koulumenestykseen

Käsitys siitä, että pienet koulut ja pieni luokkakoko takaa parhaan oppimistuloksen on väärä. Koulumenestys johtuu pitkälti oppilaiden kotitaustasta.

Koulutarvikkeita
Kuva: Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriössä työskentelevä opetusneuvos Tommi Karjalainen sanoo, että isoissa ja pienissä kouluissa opitaan periaatteessa yhtä hyvin.

– Vielä julkaisemattoman Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan koulun koolla ei ole merkitystä oppimistuloksiin. Koulun merkitys on hyvin pieni.

Kotiolot ratkaisevat

Karjalaisen mukaan oppilaiden koulumenestyksen suurin yksittäinen selittävä tekijä löytyy kotoa, ei suinkaan itse koulusta.

– Koulujen väliset erot johtuvat oppilaiden taustatekijöistä, joista suurimmat ovat vanhempien koulutus ja sosioekonominen tausta. Nämä selittävät oppimistuloksista suurimman osan, Karjalainen sanoo.

Koulujen väliset erot johtuvat oppilaiden taustatekijöistä.

Tommi Karjalainen

Tutkimusten valossa koulujen väliset erot ovat kasvaneet, mutta tämä ei johdu itse kouluista tai opetuksesta vaan oppilaista. Tai siis heidän kotitaustastaan.

– Koulujen välisiä eroja selittää oppilaiden valikoituminen eri kouluihin.

Luokkakoolla ei ole merkitystä koulumenestykseen

Myöskään luokkakoolla ei ole merkitystä oppimisen kannalta. Karjalaisen mukaan pienissä ryhmissä ei opita paremmin kuin isoissa luokissa. Osin jopa päinvastoin.

– Näyttää siltä, että varsinkin yläkoulun osalta isoissa ryhmissä on paremmat oppimistulokset. Tätä selittävät pitkälti selektiiviset luokat.

Karjalainen tarkoittaa sitä, että oppilaat erikseen hakevat tiettyihin ryhmiin tai luokkiin kuten musiikki- tai kuvaamataitoluokkiin. Nämä ovat usein isoja ryhmiä, mutta myös näiden ryhmien oppilaiden vanhempien koulutus ja sosioekonominen tausta on keskimääräistä korkeampi.

– Eli pelkkä ryhmän koko ei kerro riittävästi yhteydestä oppimistuloksiin. Ryhmien muodostamisen periaatteet ovat määrittävämpiä.

Suosittelemme sinulle