Hyppää sisältöön

Maailman suurin hirsirakennus valmistumaisillaan – puukoulu kiinnostaa Australiaa myöten

Pudasjärven hirsinen koulukompleksi valmistuu ensi keväänä. Jättimäinen puurakennusprojekti on houkutellut Iijoen rannalle tuhatkunta tutustujaa ympäri maailman.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Pudasjärvelle valmistuva noin 10 000 neliön hirsikoulukampus on lajissaan maailman suurin. Ihmettelijöitä paikalla onkin riittänyt läheltä ja kaukaa.

– Viimeisimpien laskelmien mukaan ihmettä on käynyt katsomassa jo tuhatkunta vierasta, sanoo Lemminkäinen Talon hankintainsinööri Hanna Keskiaho.   

Kaukaisimmat kävijät ovat tulleet paikalle aina Etelä-Koreasta ja Australiasta saakka. Paikalla on käyty tutustumassa sekä itse hirsiseen rakennukseen että sen edustamaan suomalaiseen tulevaisuuden koulumaailmaan.

Yksikin poika kyseli, että pitääkö täällä käyttää sitten koko ajan kravattia, kun täällä on niin hienoa

Hanna Keskiaho

Kaikkein innostavin kävijäryhmä ainakin talon esittelijöille oli kuitenkin työmaalla syksyllä käynyt oppilasryhmä, joiden opinahjo uusi rakennus ensi syksystä lähtien on.

– Yksikin poika kyseli, että pitääkö täällä käyttää sitten koko ajan kravattia, kun täällä on niin hienoa, naurahtaa Hanna Keskiaho.

– Ja yksi tyttö sanoi, että hän varmaan pyörtyy kun tulee tänne.

Iso kampus Iijoen varressa

Pudasjärven hirsitalokampukselle asettuvat sen valmistuttua ensi syksynä alakoulu, yläkoulu ja lukio sekä kansalaisopisto. Se toteutetaan niin sanotulla elinkaarimallilla, joka tarkoittaa sitä, että rakennuksen ylläpidosta vastaa seuraavien 25 vuoden ajan sen rakentava Lemminkäinen Talo Oy.

Uuden koulu tilaratkaisuissa on perustana ollut rakennuksen monimuotoisuus ja muunneltavuus. Esimerkiksi yläkoulun aulan ympärille rakennetut luokkatilat saadaan tarpeen mukaan yhdistettyä aulan yhteiseen oppimisympäristöön.

Hirsikoulu on kiinnostanut myös rakennuskohteena, sillä neljästä erillisestä ja toisiinsa liittyvästä rakennuksesta muodostuva kampus on samalla maailman suurin hirsitalo. Sen toteutuksessa on samalla jouduttu miettimään paljon erilaisia yksityiskohtia ja rakennusteknisiä ratkaisuja.

Aulatilojen katot on pystytetty kantavien palkkien varaan, koska seinien hirsikerrat painuvat vuosien saatossa kasaan. Koulun on määrä valmistua toukokuun lopussa 2016. Sitä ennen testataan talotekniikkaa parin kuukauden ajan.

Uuteen kouluun Pudasjärvellä päädyttiin vanhojen koulujen pahojen sisätilaongelmien takia. Hirsikoulussa niistä ongelmista uskotaan päästävän eroon, kun seinärakenteet ovat massiivipuuta.

Suosittelemme sinulle