Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Mikko Kärnä: Uudet saamelaisvaalit olisivat lainvastaiset

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä pitää saamelaiskäräjien hallituksen päätöstä uusista vaaleista lainvastaisena, koska käräjät ei kunnioita Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä.

Mikko Kärnä
Kansanedustaja Mikko Kärnä Kuva: Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaiskäräjien hallitus on päättänyt järjestää uudet saamelaiskäräjävaalit, käyttäen 20. elokuuta lainvoimaiseksi todettua vaaliluetteloa. Vaaleissa eivät saa äänestää ne 93 uutta äänioikeutettua, jotka saivat äänioikeuden Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä syyskuussa.

Saamelaiskäräjävaalien tuloksesta jätettiin viisi oikaisuvaatimusta, joissa vaadittiin vaalituloksen mitätöimistä ja uusia vaaleja. Käräjien hallitus hyväksyi oikaisuvaatimukset eilen ja määräsi uudet vaalit, joissa saavat äänestää saamelaiskäräjien hyväksymät saamelaiset.

Käräjät päätti myös, että oikaisupyynnön tekijöiden nimet salataan. Päätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii, että saamelaiskäräjien hallitus peruu keskiviikkoisen päätöksensä uusista vaaleista.

– Saamelaiskäräjien hallitus on siis todennut, että se ei kunnioita KHO:n tekemiä päätöksiä 93 uuden äänestäjän hyväksymisestä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Tämä on lainvastaista ja tulen ryhtymään myös tämän asian suhteen välittömiin toimenpiteisiin, Kärnä kirjoittaa tiedotteessaan.

Kärnä vaatii myös saamelaiskäräjiä toimittamaan hänelle jäljennökset vaaleista jätetyistä valituksista vedoten asiakirjajulkisuuteen.

Suosittelemme