Hyppää sisältöön

Sammalkatto torjuu katujen tulvia

Viherkatto sitoo sadevesiä, viilentää helteellä ja rauhoittaa kauneudellaan. Kotipuutarhuri voi aloittaa kokeilun vaikka pihavajansa katolla – ensi kesänä.

Viherkate
Aamu-tv tutustui tulevaisuuden bussipysäkkiin, jossa on viherkatto. Mitä hyötyä pienistä viheralueista olisi keskellä kaupunkia? Haastateltavana oli yliopistotutkija Susanna Lehvävirta.

Suomalainen kaupunkikuva on muuta maailmaa jäljessä viherkattojen suhteen, yliopistotutkija Susanna Lehvävirta Luonnontieteellisestä keskusmuseosta sanoo Ylen aamu-tv:lle. Mökkien turvekatot ovat viherkattojen esi-isiä, eivätkä vehreiden kattojen hyödyt katoa maaseutuoloissa.

Millaisen katon voi muuttaa viherkatoksi?

Viherpinta sopii niin leikkimökin katolle kuin isoihin rakennuksiin. Ainakin omatoimisen rakentajan kannattaa aloittaa mahdollisimman loivasta katosta, jotta alustaa ja kasveja ei tarvitse kiinnittää.

Tärkeintä on selvittää pohjana olevan katon kantavuus. Katon on jaksettava kantaa sekä viherkaton ainekset että lumikuorma. Lisäksi on varmistettava, ettei katto vuoda eli eriste on kunnossa.

Mitä viherkattoon istutetaan?

Suosi kotimaista lajistoa, joka pärjää Suomen viileissä oloissa. Toki kaltevaan pintaan kannattaa valita lajeja, jotka viihtyvät esimerkiksi paahteisilla rinteillä tai rantakallioiden tuntumassa.

Itse viherkaton kokoamiseen tarvitset juurisuojan, kasvualustan, eli mullan tai turpeen, ja kasvit.

Kuva: Unto Ollikainen, Äänekoski

Mitä hyötyä viherkatosta on?

Sateella ne pidättävät ja viivyttävät sadevettä. Näin viherkatto voi ehkäistä katujen tulvimista kaupunkialueella.

Kesähelteellä viherkatto viilentää taloa niin pitkään kuin siinä on yhtään kosteutta jäljellä.

Talvella viherkatto suojaa sen alla olevaa tavallista kattoa. Lapiot ovat suurimpia syitä kattovaurioihin. Vaan kun lumikuormaa lapioi viherkaton päältä, lapion terä ei hevillä läpäise kasvipeitettä ja multaa.

Tutkijat uskovat viherkattojen tuomien "vihernäkymien" olevan hyödyllisiä myös ihmisten psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle.

Vieläkö ehtii rakentaa ennen talvea?

Nyt kannattaa aloittaa suunnittelu. Itse rakentamisen suhteen on liian myöhäistä, kun etelässäkin ovat pakkaset niin lähellä ja olosuhteet katolla ovat raa'at.

Ihanteellinen ajankohta viherkaton rakentamiselle on alkusyksy, jolloin syyssateiden kosteus auttaa kasvupohjan ja kasvien kastelussa.  Jos viherkaton perustaa keväällä, pitää kattoa kastella runsaasti, jotta kasvien alut eivät tyystin grillaudu alkukesän auringossa.

Mistä ohjeita?

Netistä löytyy runsaasti eri viheryritysten ohjeita ja ratkaisuja viherkatoista.

Valmisteilla on myös uusittu sarja rakennustietokortteja, jotka opastavat viherkattojen hyödyistä, rakentamisesta ja kasveista.

Suosittelemme sinulle