Hyppää sisältöön

Yli 20 vuotta YK:n neuvotteluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi – Tässä ilmastonsuojelun lyhyt historia

Tiedemiehet ovat tunteneet ilmastonmuutoksen ilmiönä jo lähes 200 vuoden ajan, vaikka suuren yleisön tietoisuuteen asia on tunkeutunut vasta viime vuosina. Hallitukset ovat neuvotelleet ilmastonmuutoksen torjumisesta yli kaksi vuosikymmentä. Vieläkään ilmiötä vastaan ei ole ryhdytty päättäväisiin toimiin.

ilmastoaikajana
Jaana Kanninen

1824 Ranskalainen fyysikko Joseph Fourier käytti ensimmäistä kertaa sanaa ”kasvihuoneilmiö”. Hän kuvaili, kuinka ilmakehä saattaa estää auringon säteilyn heijastumisen takaisin avaruuteen ja täten lämmittää maapallon lämpötilaa. 

1896 Ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius kuvaili, kuinka hiilen polttaminen voimistaa luonnollista kasvihuoneilmiötä. Hän arveli ilmiön koituvan ihmiskunnan hyödyksi.

1920 Texasin ja Persianlahden öljykenttien avaaminen takasi halvan öljyn aikakauden ja kiihdytti fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

1972 Ensimmäinen YK:n ympäristökokous pidettiin Tukholmassa. Ilmastonmuutos ei vielä ollut esityslistalla, vaikka tutkijoiden keskuudessa asiasta jo puhuttiin.

**1988 **Perustetaan Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC vetämään yhteen ilmastotiedettä. Se tuottaa laajan raportin noin kuuden vuoden välein.

1990 IPCC:n ensimmäinen raportti ilmastonmuutoksesta julkistettiin. Se totesi ilmakehän lämpötilan nousseen 0,3-0,6 astetta Celsiusta viimeisen vuosisadan aikana.

1992 Rio de Janeirossa perustetaan ilmastonmuutoksen puitesopimus. Sen on ratifioinut yli 190 maata. Kansainväliset ilmastoneuvottelut saivat näin alkunsa.

1995 IPCC:n toinen raportti julisti ensimmäistä kertaa, että ihmisten toiminta vauhdittaa ilmastonmuutosta.

1997 Kioton pöytäkirja syntyi. Teollisuusmaat sopivat vähentävänsä kasvihuonekaasupäästöjä. Yhdysvallat irtautui myöhemmin sopimuksesta.

2001 IPCC:n kolmannen raportin mukaan ilmastonmuutoksen ja ihmisten toiminnan välisestä yhteydestä on "uusia ja entistä vahvempia todisteita".

2006 Brittiläisen taloustieteilijän Nicholas Sternin raportti varoitti ilmastonmuutoksen korkeasta hinnasta, jos ilmaston lämpenemistä ei aleta pikaisesti torjua.

2007 IPCC:n neljäs raportti piti "yli 90 % varmana sitä, että kasvihuonepäästöt ovat syypää ilmastonmuutokseen". Samana vuonna IPCC ja Yhdysvaltojen varapresidentti Al Gore saavat jaetun Nobelin rauhanpalkinnon ilmastonmuutoksen vastaisesta työstään.

2009 Kööpenhaminan ilmastokokous epäonnistui uuden ilmastosopimuksen neuvottelemisessa. Huippukokous sopi kuitenkin tulevasta ilmastorahoituksesta ja löi lukkoon kahden asteen tavoitteen ilmaston lämpenemisen rajaksi.

2009 Kiinan vuosittaiset päästöt ylittivät Yhdysvaltojen päästöt.

2013 IPCC:n viides raportti piti "95-prosenttisen varmana, että ilmastonmuutos johtuu pääosin ihmisen toiminnasta".

2014 Hiilidioksidipäästöt pysyivät ennallaan ensimmäistä kertaa historiassa, vaikka maailmantalous kasvoi kolme prosenttia. Moni tulkitsi tätä niin, että maailma on jo kääntynyt kohti vähähiilistä järjestelmää.

2015 Pariisin ilmastokous, joka pidetään terroristiuhan varjossa. Tavoitteena saada aikaan ilmastosopimus, joka ottaisi mukaan ilmastotalkoisiin niin pitkälle kehittyneet kuin vasta kehityksen tiellä olevat maatkin.

Suosittelemme sinulle