Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kielisuihku sujauttaa uusia sanoja muistiin leikin lomassa

Peruskouluissa tartutaan lasten entistä parempiin valmiuksiin oppia kieliä jo varhaisella iällä. Kun esimerkiksi leikeissä tai lauluissa käytetään englantia tai ruotsia, tarttuu kielitaitoa lapsiin melkein vahingossa.

Syväkankaan koulun ekaluokkalaiset kielisuihkussa
Kuva: Kati Siponmaa / Yle
Kati Siponmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensi syksynä perusopetuksessa käyttöönotettava uusi opetussuunnitelma ottaa entistä paremmin huomioon lasten kehittyneet valmiudet oppia kieliä jo varhaisessa vaiheessa.

Nykylapset elävät melkoisessa kielikylvyssä jatkuvasti, kun esimerkiksi populaarikulttuuri on hyvin englantikeskeinen. Lastenohjelmissakaan enää harvoin käännetään hahmojen englanninkielisiä nimiä suomeksi, vaan lapset oppivat puhuttelemaan niitä alkuperäisnimillä.

Kemin Syväkankaan koulun ekaluokkalaisillekin jotkut kielikylvyssä tulevat sanat olivat entuudestaan tuttuja. "No, yes, thank you" kuuluivat jo etukäteen Tuomas Nissisen sanavarastoon ja hänen mielestään kielisuihkuja saisi olla vaikka enemmänkin.

– Se on mukavaa, kun jo ykkösluokalla oppii englantia, poika tuumaa.

Kieli haltuun leikkien ja laulaen

Kielirikasteisessa opetuksessa pieni osuus opetuksesta annetaan muulla kuin koulun pääasiallisella opetuskielellä. Tällaista opetusta annetaan jo nyt esimerkikisi Helsingissä, Kokkolassa ja Naantalissa. Kemin Syväkankan koulussa kokeilussa on kevennetty versio tästä, kielisuihku.

– Kielisuihkulla madalletaan kynnystä oppia vieras kieli. Leikin, tekemisen ja puhumisen kautta rohkaistaan ihan kaikkia oppilaita ottamaan uusi kieli haltuun, kuvailee Syväkankaan koulun rehtori Susanne Nyman.

Kieli alkaa tavallaan elää ja tulee lähemmäksi, ilman hampaat irvessä tekemistä.

Susanne Nyman

Nyman kertoo, että Kemissä keskitytään erityisesti englannin- ja ruotsinkieliin, joilla lähdetään rikastuttamaan oppitunteja pienin aktiviteetein. Syväkankaalla on tavoitteena, että kieltenopiskelua voitaisiin tuoda mille tahansa tunnille.

Kielisuihku opettaa sietämään epävarmuutta

Nyman sanoo oppilaiden olleen innostuneita uudesta, vähemmän oppikirjoihin nojautuvasta kielenopetuksesta.

– Kieli alkaa tavallaan elää ja tulee lähemmäksi, ilman hampaat irvessä tekemistä. Tässä makustellaan ja tunnustellaan mukavalla fiiliksellä vierasta kieltä ja se menee mieliin pikkuhiljaa.

Rehtori on vakuuttunut siitä, että kielisuihkusta hyötyvät ihan kaikki oppilaat. Nyman kertoo tutkimusten tukevan sitä, että kielen rakenteiden ja ääntämisen ymmärtäminen helpottuu kielisuihkun ansiosta.

– Ja ennenkaikkea epävarmuuden sietokyky kasvaa. Kielille on tyypillistä tunne, että pitäisi heti ymmärtää kaikki. Se ei ole kuitenkaan ole tarkoitus, vaan se että tulee ymmärretyksi ja selviää sen kielen avulla.

Suosittelemme