Neljäsluokkalaiset tytöt hihkuvat innoissaan, kun rottweiler-rotuinen Simo tepastelee luokkaan. Sosiaalipedagogisen koirakoulutuksen suorittanut Simo saa sekä hiljaisimmat että levottomimmat lapset toimimaan ryhmässä.
– Koira auttaa saavuttamaan parempaa itsetuntemusta, sosiaalisia taitoja, ryhmässä toimimisen taitoja ja ehkä se tuo myös iloa ja rentoa ilmapiiriä kouluyhteisöön, kulttuurikoiratoiminnasta ja Sosped-koirakoulutuksesta vastaava Helena Prepula tiivistää.
Iloa sekä oppilaille että koirille
Oppilaiden lisäksi Simo-koirakin nauttii kouluvierailuista. Simon ohjaaja ja omistaja Erja Kumpulainen harrastaa koiransa kanssa myös tottelevaisuuskoulutusta, metsäjälkeä ja näyttelyitä.
– Simo sopii hommaan siksi, koska se rakastaa ihmisiä. Se ei valikoi, vaan on kaikkien kanssa touhussa mukana. Itse olen toiminnasta saanut hyvän mielen ja sellaisen fiiliksen, että teen tärkeää työtä, Kumpulainen summaa.
Toiminnasta on saatu jo lupaavia tuloksia
Kulttuurikoiratoiminta on parhaillaan kokeiluasteella sponsorivarojen turvin. Ainakin alku on ollut lupaava: moni toiminnalle asetettu tavoite on jo täyttynyt.
– Kavereita on löytynyt ja myös monella lapsella kateissa ollutta hymyä myös. Koulumotivaatiota on niin ikään tullut lisää eli koulunkäynti sujuu ja maistuu, Prepula iloitsee.
Koira innostaa koulussa, vaikka kotonakin olisi lemmikki
Vaikka lemmikkejä ja varsinkin koiria on yhä useammassa kodissa, moni oppilas innostuu myös kouluissa vierailevista nelijalkaisista. Esimerkiksi Seela Vilkkilän perheeseen kuuluu kaksi koiraa.
– Se on kivaa kun on eläimiä koulussa ja voi touhuta niiden kanssa. Koirat on söpöjä ja niiden kanssa tulee aina yllätyksiä, kun ei tiedä mitä ne milloinkin tekee.