Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Busck-Nielsen: Oikeusministeriö ei puutu saamelaiskäräjien päätöksiin

Oikeusministeriö lainsäädäntöneuvos Camilla Busck-Nielsenin mukaan saamelaiskäräjillä on mahdollisuus järjestää uudet saamelaiskäräjävaalit, jos päätös saa lainvoiman.

Saamelaisasioiden vastuuvirkamies Camilla Busck-Nielsen / Sámeáššiin vástideaddji virgeolmmoš Camilla Busck-Nielsen
Kuva: Vesa Toppari / Yle
Raimo Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaiskäräjien hallitus päätti eilen valitusten perusteella järjestää uudet vaalit joissa äänestysoikeutta ei anneta KHO:n hyväksymille henkilöille. Busck-Nielsenin mukaan saamelaiskäräjien hallituksen päätösten laillisuus on käsiteltävä oikeusasteissa.

- Käräjälain mukaan uusintavaalit voidaan järjestää, mutta jos katsotaan käräjälain 40B-pykälää niin mielestäni on kuitenkin ihan selvää, että syyskuun vaalien lopputulos ja vaalilautakunnan siitä tekemä päätös, jossa on todettu, että ketkä on valittu käräjille, tullaan valtioneuvostossa vahvistamaan  ja valitut myöskin määrätään tämän vuoden puolella tehtäviinsä, selvittää oikeusministeriön saamelaisasioiden vastuuvirkamies Camilla Busck-Nielsen.

Busck-Nielsenin mukaan oikeusministeriön tehtävänä ei ole saamelaiskäräjien päätösten vahtiminen.

- Me oikeusministeriössä ohiteta saamelaiskäräjiä joten meidän tehtävänäkään ei ole ottaa kantaa siihen, että toimiiko käräjät laillisesti vai ei, lisää Busck-Nielsen.

Saamelaiskäräjien hallitus päätti tiistaina järjestää uudet vaalit, joissa äänestys-oikeutta ei anneta korkeimman hallinto-oikeuden hyväksymille henkilöille.

- Kai meidän oikeusjärjestelmä lähtee siitä, että meidän ylimpien oikeusasteisen tuomioita ja päätöksiä noudatetaan, vastaa Busck-Nielsen kysymykseen rikkooko saamelaiskäräjät tässä lakia.

Saamelaiskäräjien hallitus päätti kokouksessaan myös salata vaaleista valituksen tehneiden nimet ja valitusten sisällön.

- En ole ehtinyt katsoa julkisuuslainsäädäntöä tältä kantilta ja viime kädessä siinäkin oikeusistuin sen päättää olisiko joku pitänyt antaa julkisuuteen vai ei. Käräjälaissa ei ole sanottu suuntaan tai toiseen tällaisesta asiasta, sanoo Busck-Nielsen.

Suosittelemme