Hyppää sisältöön

Tässä ovat vuoden 2016 Savonia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat

Kuopion kaupungin jakama palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Sen saaja paljastetaan vuodenvaihteessa.

Kuva: Pertti Huotari / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen

Karo Hämäläinen: Yksin

Raati: "Karo Hämäläisen fiktiivinen romaani kuvaa suomalaisen urheiluikonin, Paavo Nurmen, päänsisäisen maailman raastavan suorasukaisesti. Nurmesta piirtyy kuva kivikovana laskelmoijana, mutta myös itselleen säälimättömänä askeettina."

Karo Hämäläinen on Mikkelissä syntynyt, Helsingissä asuva suomalainen kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusarvostelija. Hänen läpimurtoteoksensa on vuonna 2011 ilmestynyt finanssitrilleri Erottaja.

Anne Hänninen: Mustat peilit

Raati: "Anne Hänninen kirjoittaa väkevästi ja kauniisti. Pitkissä kertovissa runoissaan on hän ottaa kantaa luonnon puolesta, ihmisen ahneutta vastaan."

Anne Hänninen on rautalampilaislähtöinen kirjailija, joka asuu Hämeenlinnassa. Hänen tuotantonsa käsittää pääasiassa runoja, mutta useissa kokoelmissa on mukana myös aforismeja. Mustat peilit on Hännisen 14:s runokirja.

Tatu Kokko: Rob McCool ja Krimin jalokivi

Raati: "Kokko yhdistelee mytologian ja futuristisen maailman kiehtovalla tavalla, jossa tarina etenee henkeäsalpaavalla vauhdilla. Tatu Kokko on ottanut lukijansa mukaan kirjoitusprosessiin julkaisemalla käsikirjoituksensa blogissaan."

Kaavilla syntynyt kuopiolainen Tatu Kokko on toiminut myös opettajana ja kustantajana. Hän on muun muassa toimittanut nykysuomeksi Juhani Ahon teoksen Rautatie. Lisäksi Kokko on kirjoittanut useita lastenkirjoja. Rob McCoolin ja Krimin jalokiven erityispiirre on, että kirjailija on työstänyt sitä yhdessä nuorten kanssa Livekirjailija-blogissa.

Erkka Mykkänen: Kolme maailmanloppua

Raati: "Esikoisteos, jonka surrealistiset ja unenomaiset novellit luovat kuvan maagisen kiehtovasta maailmasta, jossa oudoimmatkin käänteet ovat mahdollisia."

Kolme maailmanloppua on Mikkelissä syntyneen Mykkäsen esikoisteos. Kokoelman tekstejä on verrattu arvosteluissa muun muassa absurdien pikkutarinoiden mestarin, Daniil Harmsin mininovelleihin.

Jari Nissinen: Paha mieli

Raati: "Paha mieli on viiltävän tarkka kuvaus postmodernista Suomesta, jossa tärkeintä on päästä julkisuuteen. Narsistin sisäinen maailma piirtyy tarkkana; parisuhde, ystävät, lapsi, kaikki saavat mennä, jotta päähenkilö saa jätettyä jälkensä taiteeseen."

Paha mieli on rautavaaralaislähtöisen Nissisen esikoisromaani. Hänet tunnetaan paremmin näyttelijänä – Nissinen on ollut muun muassa tv-sarjassa Mustat Lesket ja elokuvissa Mieletön elokuu, Klassikko ja Rukajärven tie.

Markku Pääskynen: Sielut

Raati: "Pääskysen Sielut on dekkarinmuotoon puettu kuvaus yhden päivän elokuulta 1986 Mikkelistä. Romaanissa pienen tytön katoaminen ja panttivankidraama yhdistyvät tiivistunnelmaisella tavalla."

Sielut on poikinut Kuopiossa asuneelle Pääskyselle myös Finlandia-ehdokkuuden. Kirjailija on ollut myös aikaisemmin Finlandia-ehdokkaana romaanistaan Vihan päivä. Savonia-palkinnon Pääskynen sai kolmannesta romaanistaan Tämän maailman tärkeimmät asiat (2005).

Suosittelemme sinulle