Hyppää sisältöön

Robottiautojen kehityskilpa kiihtyy – Tesla haalii nyt huippuinsinöörejä

Kuka saa ensimmäisenä markkinoille täysin itsestään kulkevan menopelin? Teslan toimitusjohtaja poimii kovan tason insinöörejä autopilottihankkeeseen.

Uuden Tesla-sähköauton omistaja poistumassa autovalmistajan myymälästä Hollannissa. Kuva on vuodelta 2013. Kuva: Guus Schoonewille / EPA

Sähköautonvalmistaja Tesla Motorsin toimitusjohtaja ilmoitti torstaina yhtiön laittavan uuden vaihteen silmään kilpailussa itseohjautuvista autoista eli niin sanotuista robottiautoista.

Tiedotustavoilleen uskollisena Elon Musk twiittasi Teslan vahvistavan autopilottiohjelmistoa kehittävää yksikköään, jotta täysin itsenäisesti kulkeva auto saataisiin luotua.

Musk viestitti yhtiön etsivän kehitystyön vauhdittajiksi kovan tason insinöörejä.

– Haluan mainita, että haastattelen heidät henkilökohtaisesti ja hankkeesta raportoidaan suoraan minulle. Sillä on superkorkea prioriteetti, Musk alleviivasi.

Teslan johtajan linjauksista uutisoi muun muassa tekniikkaan keskittynyt Mashable-sivusto.

Kokeiluja kohti itsenäistä autoa

Amerikkalainen Tesla lanseerasi viime kuussa uuden automaattiohjausjärjestelmän, joka kykenee vaihtamaan kaistaa omatoimisesti.

Muutama viikko sitten yhtiö ilmoitti harkitsevansa rajoituksia uuteen teknologiaan, kun Tesloista alkoi ilmestyä Youtubeen videoita, joissa itseohjautuvuudella leikiteltiin vaarallisen näköisesti.

Yhtiö painotti, ettei käsiä kannata irrottaa ratista, vaikka auto osaakin vaihtaa kaistaa omin päin.

Tavoitetta täysin itse itseään ajavasta autosta ei silti suinkaan ole kuopattu, päinvastoin. Teslan lisäksi omatoimista autoa on ilmoittanut kehittävänsä kokonainen joukko suuria autonvalmistajia ja teknologiayrityksiä.

Puoliautomaattisia järjestelmiä ja ohjausapua tarjoavia ohjelmistoja on lanseerattu jo useaan automalliin. Ne osaavat ajaa parkkiin, mitata välimatkoja, kiihdyttää ja jarruttaa automaattisesti tai korjata kuljettajan tekemiä ajovirheitä.

Unelmana on kuitenkin seuraavan sukupolven menopeli, joka sallisi matkaajan keskittyvän ajamisen sijasta vaikkapa lehden lukuun. Autoon syötettäisiin määränpää ja annettaisiin sen ajaa sinne itse.

Scifistä todeksi vuonna 2020?

Internetjätti Google on eturintamassa kehittämässä autopilottiteknologioita autonvalmistajien käyttöön. Yhtiö testaa prototyyppejä täyttä päätä tukikohdassa Kalifornian Piilaaksossa.

Autonvalmistajille valmiita ohjelmistoja pitäisi olla tarjolla vuoden 2020 tienoilla, vaikka Google itse ei aikataulua ole vahvistanut. Myös Applen uskotaan olevan markkinasta kiinnostunut.

Japanilaiset Honda ja Toyota tähtäävät niin ikään maagiseen vuoteen 2020, Nissan tosin on puhunut jo ensi vuodesta.

Tesla on aiemmin ilmoittanut, että itseohjautuva sähköauto voi olla todellisuutta 2018. Yhtiö tosin ei usko lainsäätäjien sallivan muuta kuin testiajoja tällä vuosikymmenellä.

Vahvat saksalaismerkit BMW ja Mercedes-Benz ovat niin ikään kisassa mukana, samoin amerikkalaiset Ford ja General Motors.

Liikenneturvallisuus koneen käsiin

Myös ruotsalaislähtöinen Volvo kehittää kiivaasti omia, itseohjautuvia mallejaan. Yhtiö esitteli prototyyppinsä sisustusta Los Angelesin autonäyttelyssä tällä viikolla, kertoo uutistoimisto AFP.

Kun auto laitetaan autopilotille, kuskin istuin laskeutuu ja tämä voi keskittyä internettiin tai elokuviin.

Vaikka teknologia olisi valmista tällä vuosikymmenellä, vastuukysymykset jäävät: mitä tapahtuu, jos itseohjautuva auto aiheuttaa kuolonkolarin?

– Nämä kysymykset voivat vaatia pidemmän ajan, totesi uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko Los Angelesissa.

Volvolla itseohjautuvuuden kehityksestä vastaava johtaja Marcus Rothoff sanoi uutistoimistolle, että kuljettajan on voitava luottaa järjestelmään pystyäkseen käyttämään vapautuvan ajan mukavalla tavalla.

Tekniikka on saatava niin luotettavaksi, että autojen valmistajat voivat ilmoittaa asiakkaille, etteivät nämä ole vastuussa onnettomuuksista, kun autopilotti on päällä, Rothoff sanoi.

Suosittelemme sinulle