Hyppää sisältöön

Suomi puolustaa puoliautomaattiaseita, EU yrittää rajoittaa

Reserviläiset ja osa metsästäjistä ampuvat puoliautomaattiaseilla, joita EU haluaa vähentää terrorismin uhan takia.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi EU:n asedirketiiviä Brysselissä 20. marraskuuta.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi EU:n asedirketiiviä Brysselissä 20. marraskuuta. Kuva: Yle
Maria Stenroos

Eurooppa yrittää estää aseiden päätymistä terroristien käsiin.

Se taistelee aseita vastaan kahdella rintamalla: EU-komissio on tehnyt esityksen asedirektiivistä. (siirryt toiseen palveluun) EU:n sisäministerit puolestaan päättivät kiirehtiä asedirektiiviä ja yrittävät estää laittomien aseiden kauppaa. Myös deaktivoitujen eli ampumakelvottomiksi muutettujen aseiden kauppaa ja hallussapitoa rajoitetaan.

Jälleen on kuitenkin pari maata, jotka haluavat päätöksiin poikkeuksia kansallisten erikoisuuksien takia.

– Tuemme direktiiviä, mutta meillä on yksi kansallinen, maanpuolustukseen liittyvä kysymys, joka pitää tulevassa prosessissa pystyä ratkomaan, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) muotoili kokouksen jälkeen.

Suomi ja Tsekki ovat jättäneet päätökseen varauman. Myös Ruotsilla on vaikeuksia hyväksyä päätöstä, joka rajoittaisi muun muassa joidenkin metsästysaseiden käyttöä.

Orpo: Erimittaisia asioita, mutta en vähättele

Suomelle ongelma on, että reserviläiset käyttävät puoliautomaattiseita. Myös aseiden keräilyn vaikeutuminen on Suomen mukaan ongelma. 

– Nämä on aivan erimittaisia asioita. En vähättele sitä, jos se (reserviläisten aseet) on suomalaisille tärkeä asia ja kun siinä on maanpuolustuksellinen ulottuvuus, niin täytyyhän se ottaa vakavasti. Täytyyhän asia hoitaa, vaikka iso asia täällä on terrorismin vastainen torjunta, Orpo sanoi.

Puoliautomaattiaseet lataavat itsensä uudelleen välittömästi laukaisemisen jälkeen, joten niillä voi ampua niin nopeasti kuin liipasinta pystyy painamaan.

Reserviläiset käyttävät näitä aseita muun muassa practical-ammunnassa, jossa sisäministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun)  ”harjoitellaan käytännönläheistä ampumista tosielämän aseenkäyttöä jäljittelevillä rasteilla”.

Myös metsästyskiväärejä ja haulikoita saa puoliautomaattisina.

EU:ssa voi tässä tilanteessa olla vaikea hakea ymmärrystä poikkeuksille aselakeihin, sillä unioni yrittää estää aseiden päätymistä vääriin käsiin.

Ylen tapaamat EU-lähteet eivät alustavasti ymmärtäneet puoliautomaattiaseiden käyttöä metsästykseen tai tunteneet Suomen reserviärjestelmää. Myös sisäministeri Orpo vetosi kokouspöydässä vain maanpuolustuksellisiin asioihin.

Juttua korjattu klo 19.58: Reserviupseerit korjattu reserviläisiksi.

Suosittelemme sinulle