Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ilmastonmuutoksen lasku kisajärjestäjille: Latukilometrin hinta 20 000 euroa

Ilmasto lämpenee kovaa vauhtia. Nykytahdilla päästöineen kaikkineen ennuste vuosisadan loppuun mennessä on pahimmillaan kuusikin astetta.

Hiihtäjien jalkoja.
Kuva: EPA / Kay Nietfeld
Nina Vanhatalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmastonmuutos tekee tuloaan Pohjolan perukoillekin. Rinteissä voidaan toki vielä laskea ja laduilla hiihtää, mutta järjestelyt vaikeutuvat ja kulut kasvavat, kun lumi joudutaan tekemään. Muun muassa keväällä 2014 Vaajakoskella SM-hiihtojen järjestäjät olivat melkoisessa pulassa lumenpuutteen takia.

- Viisi päivää ennen kilpailua puuttui vielä kilometri lunta ja kaikki varastoidut ja olemassa olevat lumet oli jo käytetty, kisojen tapahtuman johtaja Juha Tuikkanen muistelee kisajärjestäjien tuskaa.

Kaikki ympäristökunnista löydetty lumi haalittiin kasaan ja SM-hiihdot saatiin lopulta hiihdettyä, mutta Tuikkanen myöntää, että koville se otti. Lunta tuotiin ja kerättiin monilta lähialueilta ja kun koko kisojen budjetti oli reilut 200 000 euroa, meni siitä lähes puolet lumen teko- ja kuljetuskuluihin eli noin 90 000 euroa. Jos mm. kuljetuksilta vältytään, on lumen tekeminen vähän halvempaa.

- Ladun hinta on 20 000 euroa kilometriltä, Tuikkanen on laskeskellut.

- Tämä siinä tapauksessa, että lumitykit ja laitteet ovat olemassa hiihtokeskuksen vieressä, lumi tehdään edellisenä talvena, ja säilötään kesän yli purujen alla, Tuikkanen jatkaa.

- Ruka, Kontiolahti ja Vuokatti ovat hieman erityisemmässä asemassa, sillä heillä on suuremmat varastot, Tuikkanen jatkaa.

Jos kisoja ei olisi pystytty kisaamaan, olisi Tuikkasen mukaan konkurssikin ollut lähellä. Niinpä hän pelkää, että kisajärjestäjien löytäminen vaikeutuu vain entisestään.

- Seurat pohtivat varmasti hyvinkin kisojen anomisen yhteydessä, että miten lumiasia ratkaistaan. Olisi hyvä lisätä vielä keskustelua, että olisiko kilpailun järjestämiselle B-vaihtoehtoja, Tuikkanen pohtii.

Lumipäivät vähenemässä

Eivätkä tämänhetkiset ennusteet povaile lohtua kilpailunjärjestäjille. Joulukuun ilmastokokouksessa Pariisissa halutaan hillitä ilmaston lämpenemisvauhtia. Vuodesta 1880 lähtien ilmasto on nyt lämmennyt vajaan asteen. Nykytahdilla päästöineen kaikkineen ennuste vuosisadan loppuun mennessä on pahimmillaan kuusikin astetta.

- Etelä-Suomessa on nyt noin 120 lumipäivää. Jos ilmastomuutos etenee nykytahti, lähtee siitä noin 50 päivää pois, konkretisoi  ilmastonmuutoksen erikoistutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta.

- Jos ilmastonmuutos etenisi niin, että Etelä-Suomessa ilmasto lämpenisi vain sen kaksi astetta, silloin päiviä vähenisi vain kolmisen viikkoa, Tuomenvirta jatkaa.

Leudot säät nostavat tykkilumen kuluja

Laskettelurinteillä on jo pidemmän aikaa turvauduttu lumitykkeihin, ollaan sitten Lapissa, Etelä-Suomessa tai vaikkapa Keski-Euroopassa, mutta ilmaston lämpeneminen tuo lisäkuluja ja energiankulutus kasvaa mitä leudompia säät alkavat olla.

- Varsinkin sillon kun on kovat pakkaset se on huomattavasti edullisempaa tehdä. Kulut on vain noin 10 prosenttia siitä, kuin jos pakkasta on vain muutama aste. Tykkilunta tehdään 3-4 pakkasasteessa, sitten kun mennään  yli 20 asteen pakkaslukemista, tuotto on yli 10-kertaista, ex-alppihiihtäjä, yrittäjä Sami Uotila kertoo.

Suosittelemme