Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Luottamus Ylen uutisiin ennätyskorkealla

Myrskyisät ajat ovat saaneet ihmiset miettimään, mistä löytyy luotettavin tieto. Uutisarvostus 2015 -tutkimuksen perusteella Yle on selvästi Suomen luotetuin uutislähde.

Uutisankkuri Matii Rönkä juuri ennen lähetystä.
Uutisankkuri Matti Rönkä juuri ennen lähetystä. Kuva: Yle
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Taloustutkimus kysyi vähän yli tuhannelta suomalaiselta muun muassa, kuinka luotettavina he pitävät eri tiedotusvälineitä. Haastatelluista 92 % pitää Ylen uutisia luotettavina. Kasvua vuoden takaisesta on neljä prosenttiyksikköä.

Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen pitää tulosta merkittävänä.

– Meitä kyseenalaistetaan ja haastetaan paljon kovemmin kuin ennen. Tässä tilanteessa on aivan erityisen tärkeää, että tämä on miesmuistiin korkein luotettavuusluku, mikä tässä tutkimuksessa on tullut. 

Luotettavuudessa Ylen jälkeen tulevat STT (80 %), alueellinen sanomalehti (74 %), Helsingin Sanomat (72 %) ja MTV (69 %). Tutkimuksessa myös STT:n ja lehdistön luotettavuusarviot kasvoivat vuoden takaisesta.

Erityisen voimakkaasti vuoden aikana kasvoi Helsingin Sanomien luotettavuus. Vuosi sitten Helsingin Sanomien tulos oli 8 prosenttiyksikköä heikompi.

Ylen tv-uutiset ylivoimaisesti tärkein uutislähde

Internet ja älypuhelimet ovat tulleet viime vuosina voimakkaasti uutisvälitykseen, mutta tutkimuksessa Ylen tv-uutiset on vahvistanut asemaansa Suomen tärkeimpänä uutislähteenä.

Suomalaisista 39 % kokee Ylen tv-uutiset tärkeimmäksi uutislähteeksi. Luvussa on nousua viisi prosenttiyksikköä vuoden takaisesta.

Seuraavaksi tärkeimmät uutislähteet ovat kaukana takana: MTV:n televisiouutiset (12 %), Ylen radiouutiset (7 %), Ilta-Sanomat internetissä (6 %).

Ylen tv-uutisten näin vahva nousu oli pieni yllätys myös uutisten johdolle.

– On palljon kansainvälisiä uutisia ja levottomuuttakin herättäviä uutisia kotimaassa. Tällaisina aikoina ihmiset ovat halunneet kerääntyä tv:n ääreen seuraamaan uutisia, jotka asettavat asiat yhteyksiinsä, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Myös alle 45-vuotiaille sekä Ylen että MTV:n tv-uutiset ovat tutkimuksen mukaan edelleen tärkeämpiä kuin verkko. Tosin nuorten osalta ero tv:n ja verkon osalta alkaa olla aika pieni.

Älypuhelinten ja tablettien suosio kasvaa

Tutkimuksen mukaan vain noin 22 % suomalaisista ei seuraa säännöllisesti uutisia internetissä. Verkossa uutisia seuraavat käyttävät yleisimmin tietokonetta. Älypuhelinten ja tablettien käyttö on kuitenkin selvästi yleistymässä.

Internetin ja mobiilikäyttäjien tärkein uutislähde on Ilta-Sanomat. Ilta-Sanomien kustantaja ja vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja uskoo netin ja varsinkin älypuhelinten merkityksen vahvistuvan edelleen.

– Mobiili kasvaa räjähdysmäisesti, ja se on kova haaste meille kaikille.

Oikea ja väärä tieto

Tiedotusvälineissä suhtaudutaan vakavasti väärän tiedon leviämiseen varsinkin netissä.

– Oikeastaan tämän ajan merkittävimpiä ilmiöitä tiedonvälityksessä on, että totuudesta voi olla montaa mieltä ja totuutta kiistetään ja kyseenalaistetaan, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja on samoilla linjoilla.

– Meidän tärkeimpiä tehtäviä nyt ja ennen muuta tulevaisuudessa on huhujen, harhatiedon, tahallisen väärän tiedon alas ampuminen ja sen korvaaminen oikealla tiedolla.

Taloustutkimus on toteuttanut Uutisarvostukset-tutkimuksen vuosittain Yleisradion toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1 024 henkilöä.

Suosittelemme