Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tuulivoimapuistot haittaavat ilmavalvontaa – Pohjanmaalla suurhankkeen valmistelu seisahtuu

Pohjanmaalle Laihialle ja Isoonkyröön suunniteltu Kattiharjun 75 voimalan tuulivoimapuisto haittaa merkittävästi puolustusvoimien ilmavalvontaa. Hankkeen valmistelu seisahtuu VTT:n tekemän haitta-arvioinnin ajaksi.

Tuulivoimapuisto koskeva yleisötilaisuus.
Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kattiharjun tuulivoimapuisto haittaa puolustusvoimien ilmavalvontaa Merenkurkun ja Perämeren alueella. Insinööri Jussi Karhila pääesikunnasta sanoo, että tuulipuisto on iso projekti ja se haittaa ilmavalvontatutkien toimintaa. Karhilan mukaan haittavaikutus on suuri.

Prokon Oy suunnittelee Laihian ja Isonkyrön kunnan alueelle suurta, 75 voimalan tuulipuistoa. Puolustusvoimat edellyttää, että Prokon teettää VTT:llä haitta-arvioinnin tuulipuiston vaikutuksista. Arvioinnin jälkeen puolustusvoimat ottaa kantaa hankkeeseen.

Projektipäällikkö Juha Keisala Prokonilta sanoo, että hankkeen valmistelu seisahtuu haitta-arvioinnin ja puolustusvoimien kannanoton valmistumiseen saakka.

VTT:n johtava tutkija Markku Sipilä kertoo, että tuulivoimalat aiheuttavat tutkiin harhakaikuja, jotka saattavat vaikuttaa lentokoneilta. Lisäksi voimalat ovat korkeita ja varjostavat tutkia, joten tutkilla ei nähdä kohteita hyvin ja riittävän kauas.

VTT:n selvitys Kattiharjun voimalan vaikutuksista valmistunee vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme sinulle