Hyppää sisältöön

Yle selvitti: Mistä löytyy Helsingin halvin ja kallein pitsa?

Muutama viikko poliisin harmaan talouden tehoiskun, pitsa-kampanjan päättymisen jälkeen Yle päätti selvittää mistä löytyy Helsingin halvin ja toisaalta kallein pitsa. Selvityksen tekijä havaitsi hinnoissa matkan varrella huomattavia vaihteluita.

22,50 eller 3,90
22,50 eller 3,90
22,5 vai 3,90 euroa?

Pitsa ei ole vitsi. Poliisi etsi harmaan talouden tehoisku -kampanjassaan lokakuussa alle kuuden euron pitsoja. Vinkkejä kaivattiin paitsi halvoista hinnoista myös kuitittomista pitsan myyjistä.

Ylen ruotsinkielisen toimituksen selvityksessä lähdettiin kuitenkin ensin etsimään Helsingin kalleinta pitsaa. Aluksi käytiin läpi perinteiset italialaiset ravintolat, kuten Villetto, Mare Chiaro ja Rivoletto sekä isommat pitsaketjut, kuten Dennis ja Classic Pizza. Mukaan testiin pääsivät myös kaupungin fiinimmät pitsapaikat, kuten Linko, Putte's ja Alfons' pizza.

Kaikissa näissä paikoissa pitsat olivat samaa hintaluokkaa, kallein pitsa 15 euron paikkeilla.

Keskustan Virgin Oil -ravintolassa, joka ylpeilee kaupungin ainoalla kiviuunilla, pitsojen hinnat lähtivät muita korkeammalta. Kallein pitsa maksoi 19,50 euroa. Herttoniemen Siilinpesä -ravintola puolestaan myy valtavaa perhepitsaa 50 euron hintaan.

Kaupungin kallein pitsa löytyy lopulta Helsingin keskustasta, Yrjönkadun Pjazza-ravintolasta. Ravintolan normaalikokoinen pitsa maksaa yli 20 euroa. Sitä pitää maistaa!

Ylen toimittaja Marianne Sundholm on pitsa-testaaja. Kuva: Petter West / Yle

Vesianalyysejä ja erikoisjauhoja

Testaajamme tilaa Pjazzan Salmone-pitsan. Pitsan täyte on runsas. Mozzarellaa, tuoretta parsaa ja lohta sekä päälle ripoteltuja kirsikkatomaatin puolikkaita. Pitsan hinta 22,50 euroa.

– Miksi pitsa maksaa 22,50 euroa, Pjazzan Kim Lerche?

– Pitsa on tiedettä, hän vastaa.

Kim Lerche Kuva: Petter West / Yle

Testaajamme saa kuulla, kuinka taikinaa kohotetaan 90 tuntia, jotta siitä tulee pehmeää ja kuinka raaka-aineet tuotetaan Italiasta ja että käytössä on erikoisjauhoja. Italian pizzayhdistys on lisäksi käynyt täällä analysoimassa suomalaista kraanavettä niin, että on löydetty juuri sille sopivat jauhot.

– Suomalainen vesi on puhdasta, muttei kovin luonnonmukaista, Lerche selittää analyysin tulosta.

Tietysti Pjazzan pitsojen hintaan vaikuttaa myös ravintolan keskeinen sijainti, henkilöstökustannukset sekä se, että paikka on auki joka päivä. Ravintolan erikoisuutena on myös sen asiakkailleen ruuan ohella tarjoama live-musiikki.

– Onko pitsoilla jonkinlainen hintakatto?

– Sellaista en ole havainnut. Meillä on eri hintaisia pitsoja. Kaikki pitsat ovat suosittuja. Lounasaikaan myymme pitsoja halvemmalla ja se onkin huonompi bisnes. En ymmärrä, miten joku voi tässä kaupungissa myydä pitsoja neljällä eurolla, Lerche toteaa.

Haagasta löytyy kaupungin halvin pitsa

Kuusi euroa oli poliisin harmaan talouden kampanjan maaginen raja. Poliisi toteutti kampanjansa yhteistyössä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n kanssa.

Helsingissä myydään useissa paikoissa pitsoja viidellä eurolla. Testaajamme kuulee puskaradion kautta vielä halvemmista hinnoista. Haagalaisravintola Ida myy pitsoja joka päivä alennuksella 3,90 eurolla.

Miten ne voivat olla niin halpoja? Testaajamme suuntaa Haagaan.

– Täällä asuu paljon opiskelijoita ja sen takia meillä on oltava halvat hinnat, ravintolan pitäjä kertoo. Pitsamme eivät ole yhtä suuria, kuin muilla ravintoloilla, käytämme vähemmän taikinaa. Me olemme etupäässä baari. Useimmat tulevat tänne juomaan pari olutta. Sitten he voivat ostaa myös halvan pitsan kylkeen.

– Haluatteko maistaa?

Tietysti. Testaajamme tilaa Francesca-pitsan kinkulla ja säilykeherkkusienillä, 3,90 euroa.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaiset haluavat maksaa ravintolaruuasta mieluummin enemmän kuin vähemmän. Miksi meiltä kysytään, miksi me myymme halvalla, miksei muilta kysytä miksi he myyvät kalliilla? Pitsa ei ole kallista ruokaa. Tämän pitsan tekeminen maksaa alle kaksi euroa, mies puuskahtaa.

Ida-baarin vetäjänä toimiva mies ei halua nimeään tai kuvaansa julkisuuteen. Hän kuitenkin suostuu keskustelemaan hetken testaajamme kanssa poliisin taannoisesta #pizzagate -kampanjasta. Poliisit ovat käyneet myös Idassa. Ne tutkivat kassan ja kävivät läpi kirjanpidon. Kaikki oli kunnossa. Poliisin kampanjan lähtöasetelmaa hän pitää outona.

– Ei pitsojen myyntihinnat ketään paljasta. Paperit pitää käydä läpi.

Matalat pitsojen hinnat baarin pitäjä selittää enimmäkseen sillä, että pitsat ovat sen sivutuote. Idan pääbisnes on baaritoiminta ja pitsan myyminen on yksi tapa saada lisää asiakkaita ja pysymään heidät baarissa pidempään.

– Kukaan ei halua istua tyhjässä baarissa. Kun täällä on enemmän asiakkaita, kaikki viihtyvät paremmin ja ehkä he juovat myös enemmän olutta, mies uskoo.

Onko ravintola Idassa kaupungin halvimmat pizzat? Kuva: Petter West / Yle

Kampanja keräsi tavallista enemmän vihjeitä

Olipa poliisin pitsa-kampanjasta mitä mieltä tahansa, ainakin se antoi Helsingin poliisille paljon vinkkejä heti alettuaan lokakuun alussa.

Kampanjassaan harmaata taloutta ja pimeää työvoimaa vastaan poliisi pyysi ilmiantamaan ravintoloita, joissa ruoka on liian halpaa. Hintatietojen pohjana oli Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n käsitys siitä, että pitsa ei voi maksaa vähempää kuin 6,50 euroa.

Kampanjaa on myös arvosteltu siitä, että se kaivoi esiin pikkutekijöitä, kuten pieniä pizzerioita, eikä suuria, kansainvälisiä toimijoita.

Rikostutkija Ismo Siltamäki Helsingin poliisin talousrikososastolta sanoo, että kampanja tuotti hedelmää monien vihjeiden muodossa. Kaikki vihjeet käydään läpi yhdessä veroviranomaisten kanssa.

Siltamäki muistuttaa, että ravintola-ala, samoin kuin rakennusala, on erityisen altis harmaalle taloudelle, sillä ne ovat työvoimavaltaisia aloja. Isoin ongelma molemmilla aloilla on pimeän työvoiman käyttö.

Suosittelemme sinulle