Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Puolustusministeri uskoo Afganistan-operaation jatkon vähentävän turvapaikanhakijoiden määrää

Puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että Suomi ei halua Afganistanin ajautuvan sekasortoon. Se kiihdyttäisi turvapaikanhakijoiden määrää. Ensi vuonna Afganistan-operaatioon osallistuu 40 suomalaista.

Jussi Niinistö
Jussi Niinistö Kuva: Yle
Dan Ekholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo Suomen tähtäävän Afganistan-operaation jatkamisella maan tilanteen vakauttamiseen. Niinistö osallistui maanantaina Berliinissä jatko-operaation valmistelukokoukseen.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenin koolle kutsumaan kokoukseen osallistui 21 maan puolustusministerit tai muuta sotilaallisjohtoa.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat perjantaina, että Suomi jatkaa osallistumistaan Afganistan-operaatioon.

− Ei haluta maahanmuuttovyöryä Afganistanista tai kiihdyttää sitä, puolustusministeri sanoi Berliinin kokouksen jälkeen.

Viime aikoina Afganistanista Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on lisääntynyt. Niinistön mukaan aiheettomia turvapaikanhakijoita voitaisiin palauttaa vakauttamalla Afganistanin tilanne.

Suomi mukana vuodesta 2002

Suomi on osallistunut Afganistan-operaation vuodesta 2002, ensin ISAF-joukkoihin ja tämän vuoden alusta Naton Resolute Support -operaatioon.

– Olisi kovin ikävää, jos siellä tehty työ valuisi hiekkaan ja Afganistan hajoaisi sekasortoon, Niinistö sanoo.

Turvallisuustilanne Afganistanissa on heikentynyt syksyn mittaan. Kun talibanit valloittivat syyskuun lopussa uudelleen Kunduzin kaupungin, Yhdysvallat ja sen liittolaiset katsoivat, että Afganistania ei voi jättää heitteille.

– Toiveissa kuitenkin olisi, että pystyisimme lopettamaan myös tämän Resolute Support -operaation ja tulemaan kokonaan pois Afganistanista. Tämän päivän kokouksessa totesimme, että vielä ensi vuonna sen aika ei ole, puolustusministeri Niinistö kertoi.

Pariisin terrori-iskut ovat osasyy operaation jatkamiselle

Niinistön mukaan Pariisin terroi-iskut ovat "taustalla henkisesti vaikuttavana tekijänä" operaation jatkolle.

− Islam-fundamentalistien uhka on myös tämän Afganistanin operaation jatkamisen taustalla, Niinistö sanoi.

Suomen on tarkoitus pitää 40 sotilasta Afganistanissa myös ensi vuonna. Enimmillään siellä oli Suomesta 195 sotilasta. Kaksi suomalaissotilasta on kuollut Afganistanissa ja useita on haavoittunut.

Operaatiosta oppia Suomelle

Alun perin Suomi lähti mukaan ISAF-operaatioon muun muassa saadakseen oppia yhteistyöstä Naton kanssa.

– Riippumatta siitä mitä mieltä on Afganistan-operaation mielekkyydestä, Suomi on saanut siitä hyötyä sotilaallisessa mielessä, Niinistö arvioi.

Yhtenä esimerkkinä hän antaa toiminnan kansainvälisessä Nato-johtoisessa kriisinhallintaoperaatiossa.

– Myös taistelutaktisesti olemme saaneet oppia, jota olemme kyenneet viemään jopa varusmieskoulutukseen saakka, Niinistö sanoi.

−Nyt on kyse lähinnä siitä, että saamme Afganistanin turvallisuusviranomaiset paremmin hoitamaan homman kotiin, puolustusministeri päätteli.

Samalla Suomen yhteistyö sotilasliitto Naton kanssa jatkuu osana Resolute Support -operaatiota.   

Yksi suomalainen sotilas Afganistanissa maksaa keskimäärin noin 200 000 euroa vuodessa.

Suosittelemme