Hyppää sisältöön

Aurinkosähkön määrä verkossa tuplaantui – "Ensimmäinen vakavasti otettava aurinkoenergiavuosi"

Verkkoon kytketyn aurinkosähkön tuotanto on Suomessa tänä vuonna kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Lähes yhtä paljon aurinkosähköä tuotetaan kesämökeillä ja omakotitalojen katoilla vain omaan käyttöön.

Miehet asentavat aurinkopaneeleja talon katolle.
Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Vilma Ruokoski

Aurinkoenergiaa edistävässä Finsolar-hankkeessa on sanonta kuluvalle vuodelle.

– 2015 on Suomessa ensimmäinen vakavasti otettava aurinkoenergiavuosi, projektia johtava professori Raimo Lovio sanoo.

Verkkoon kytketyn aurinkosähkön teho on tänä vuonna kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen. Tänä vuonna aurinkosähköä virtaa piuhoissa 8 000 kilowatin teholla, kun viime vuonna tehoa oli 4 000 kilowattia. Tiedot perustuvat Finsolar-hankkeen keräämiin tietoihin, jotka on koottu yhteistyössä Energiaviraston ja Tilastokeskuksen kanssa.

Verkkoon kytketyn aurinkosähkön lisäksi suomalaisilla kesämökeillä ja omakotitalojen katoilla on lähes yhtä paljon eli noin 7 000 kilowatin edestä sähkötehoa, joka käytetään omassa kotitaloudessa. Kaikki Suomen aurinkopaneelit peittäisivät tällä hetkellä 13 jalkapallokenttää.

Se on tietynlaista omavaraisuutta, kuin perunanviljelyä.

Aurinkosähkön tuotanto on Suomessa vielä hyvin pientä. Suomen sähköverkossa virtaava aurinkosähkötuotanto riittää tällä hetkellä kattamaan lähes 2 700 kerrostalokaksion sähköntarpeen.

Fortum omistaa Intiassa kaksi aurinkovoimalaa, joiden yhteisteho on 15 000 kilowattia eli lähes kaksinkertaisesti koko Suomen verkkoonkytketyn aurinkosähkötuotantoon verrattuna. Fortumin aurinkovoimalat tuottavat Intian olosuhteissa Fortumin arvion mukaan vuodessa hurjat 25–30 gigawattituntia sähköä.

– Se osoittaa, että Suomen luvut ovat hyvin pieniä, mutta pienestäkin pitää iloita, Lovio sanoo.

Hän kuitenkin uskoo Suomen aurinkosähkön kokonaistuotannon ylittävän ensi vuonna 20 000 kilowattia.

– Aurinkosähkö on piensähkötuotannon nopeimmin kasvava ala, Lovio sanoo.

Naapurin esimerkistä

Kaikki aurinkosähkön tuotanto on Suomessa toistaiseksi pientuotantoa eli yhdenkään voimalan teho ei vielä ylitä 1 000 kilowattia. Pienimpiä tuottajia ovat omakotitaloasujat, jotka myyvät aurinkosähkönsä ylijäämää kattopaneeleistaan sähköverkkoon.

Energiayhtiö Savon Voima on pistänyt merkille aurinkosähkön suosion. Yhtiö aikoo lähikuukausina selvittää tarkemmin, millainen kiinnostus alueen kunnilla, yrittäjilläja muilla asiakkailla on tuottaa omaa aurinkosähköä.

Jos myyt sähkön verkkoon, arvo on 4–6 senttiä kilowattitunnilta.

Raimo Lovio

– Selkeä tavoitteemme on  tuoda markkinoille yksinkertainen, helppo tapa hankkia oma aurinkovoimala,  sähkökaupan liiketoimintajohtaja Juha Keski-Karhu sanoo.

Yksi merkki aurinkosähkön suosiosta on ollut Savon Voiman sähköverkkoon liitettyjen pienten aurinkosähkön tuottajien kuten omakotitaloasujien määrän kasvu. Tänä vuonna verkkoon on liitetty yli 50 aurinkosähkön tuottajaa. Määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna, sillä vuosina 2011–2014 verkkoon liittyi yhteensä 16 tuottajaa.

Sekä aurinko- että tuulivoiman pientuotannossa on huomattu, että idea omasta voimalasta leviää vilkkaasti naapurustossa. Kun yksi hankkii aurinkovoimalan, pian naapurikin askaroi katolla omien aurinkopaneeliensa kanssa.

– Ihmiset luottavat energiajärjestelmissä vertaistukeen. On hyvä, että on tuttu jolta kysyä, Lovio sanoo.

Hinnat alenevat

Aurinkosähkön kiinnostavuutta selittää muun muassa paneelien hintojen ja asennuskustannusten aleneminen. Omat aurinkopaneelit voi saada katolle esimerkiksi 6 000 eurolla. Lovio listaa oman aurinkosähkövoimalan asentamisen mahdollisiksi syiksi muun muassa riittävän taloudellisen kannattavuuden, ympäristöarvot ja suomalaisen liiketoiminnan tukemisen.

– Se on tietynlaista omavaraisuutta, kuin perunanviljelyä, Lovio sanoo.

Kannattavinta kuluttajalle on, jos aurinkovoimalan omistaja pystyy käyttämään aurinkoenergialla tuottamansa sähkön itse.

– Silloin arvo on noin 15 senttiä kilowattitunnilta.

Sähköyhtiöt ostavat aurinkosähkön ylijäämää, ja omakotitalon on vaikea saada käytettyä kaikkea paneelien tuottamaa sähköä suurten kausivaihteluiden vuoksi.

– Jos myyt sähkön verkkoon, arvo on 4–6 senttiä kilowattitunnilta, Lovio sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että sähköyhtiöiden maksamissa hinnoissa on eroja.

Sähkön tulevia hinnanvaihteluita ja muita tekijöitä on vaikea ennustaa, joten Lovion mukaan on vaikea arvioida, missä ajassa mustankiiltelevät levyt katolla ovat maksaneet itsensä takaisin.

– Jos olosuhteet ovat hyvät, se on 15 vuotta.

Tämän jälkeen aurinkopaneelit tuottavat sähköä arvioiden mukaan toiset 15 vuotta.

Selkeytetty ja korjattu 25.11.2015 kello 15.15: Fortumin kaksi aurinkovoimalaa Intiassa tuottavat vuodessa sähköä noin 25–30 gigawattituntia. Jutussa luki aiemmin, että sähkö riittäisi 5 000 kerrostalokaksion sähköntarpeeseen.

Suosittelemme sinulle