Hyppää sisältöön

Poliisi huolissaan turvapaikanhakijoiden harjoittamasta seksuaalisesta häirinnästä

Poliisiylijohtaja vahvistaa Ylelle, että poliisin tietoon on tullut naisiin kohdistuvia häirintätapauksia. Ylen tietojen mukaan naisiin kohdistuvaa häirintää on monenlaista, esimerkiksi huutelua, vislaamista ja epäasiallista koskettelua, "käden työntämistä jonnekin".

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Yle

Yle on jo muutaman viikon ajan selvittänyt eri puolilta Suomea, millaisia turvapaikanhakijoihin liittyviä rikosjuttuja on päätynyt poliisin tutkintaan.

Usealta paikkakunnalta on tullut viestiä, että suomalaisiin naisiin on kohdistunut erilaista seksuaalista häirintää. Tyypillisesti häirintää on tapahtunut ravintoloissa tai niiden läheisyydessä.

Erään poliisipäällikön mukaan seksuaalisen häirinnän muotoja on useita.

– Seksuaalista häirintää on monenlaista. Käytännössä se on ollut pussailua, lääppimistä, vislailua, huutelua ja käden työntämistä johonkin, kertoo poliisipäällikkö Ylelle.

Poliisipäällikkö ei halua kertoa omalla nimellään turvapaikanhakijoihin liittyvästä ilmiöstä.

– Tämä on niin arka aihe, että en halua lausua tästä. Se on ylimmän poliisijohdon tehtävä tulla ulos tämän ilmiön kanssa, sanoi poliisipäällikkö muutama viikko sitten Ylelle.

Yle on ollut yhteydessä moneen poliisilähteeseen. Useat poliisit ovat sanoneet olevansa huolissaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, mutta he eivät ole halunneet puhua asiasta julkisesti. Poliisilta saadun tiedon mukaan seksuaaliseen häirintään ovat useimmiten syyllistyneet irakilaiset turvapaikanhakijat. Poliisin mukaan kyse on kulttuurieroista, monissa tilanteissa naisten puhe ja käytös tulkitaan väärin.

Poliisiylijohtaja: Tehtävämäärissä nähtävissä piikki

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti tänään Ylelle, että vastaanottokeskuksissa ja niiden läheisyydessä poliisin tehtävät ovat lisääntyneet.

– Tehtävämäärissä on nähtävissä selvä piikki. Vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä on ollut häiriöitä, tappelunujakoita, varkauksia, mutta myös epäasiallista kohtelua naisia kohtaan kuten häirintää, huutelua ja jopa käsiksi käymistä, poliisiylijohtaja kertoo Ylelle.

Poliisiylijohtajan mukaan poliisi suhtautuu tapauksiin vakavasti.

– Tämä on ehdottomasti tuomittavaa, ja viranomaisten velvollisuus puuttua tehokkaasti laittomiin ja ei-toivottuihin ilmiöihin. Poliisi tekee parhaansa että sisäinen turvallisuus pysyy hyvänä, Kolehmainen toteaa.

Kolehmainen näkee oleellisen tärkeänä vastaanottokeskuksissa tehtävän valistustyön. Siellä annetaan tietoa Suomen lainsäädännöstä ja pelisäännöistä. Tehdään selväksi, kuinka täällä halutaan ihmisten elävän.

– Myös viranomaisten tulee näkyä vastaanottokeskuksissa. Suomessa poliisia voi lähestyä ja viranomainen toimii.

Kolehmainen kehottaa laittamaan jäitä hattuun.

– Viranomaiset tekevät parhaansa että sisäinen järjestys Suomessa säilyy. Viestini on se, että ei kannata omankädenoikeutta lähteä tässä harjoittamaan, vaan antaa viranomaiskoneiston selvittää ja lainmukaisesti toimia.

Helsingin käräjäoikeuteen raiskaustapaus, jossa turvapaikanhakija epäiltynä

Poliisi tiedotti tänään, että Kempeleessä tutkitaan 14-vuotiaan tytön raiskausta. MTV:n mukaan epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) järjesti tänään kriisipalaveriin oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) ja sisäministeri Petteri Orpon (kok.). Ylen tietojen mukaan pääministeri on keskustellut aiheesta tänään myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Poliisi ei ole vahvistanut Kempeleen raiskaustutkinnassa epäiltynä olevien kansallisuutta, tai sitä, ovatko epäillyt turvapaikanhakijoita.

Ylen tietojen mukaan Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään lähiviikkoina raiskaustapausta, jossa epäiltynä on Suomessa vähän aikaa ollut irakilainen turvapaikanhakija.

Suosittelemme sinulle