Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkimus: Kahvia juovat elävät pitempään

Kahviin liitetyt suotuisat vaikutukset tulivat selkeimmin esille, kun analyysista suljettiin tupakoitsijat.

Kuvassa kupillinen kahvia ja kahvipavuista tehty sydän.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvia päivittäin juovat saattavat elää jonkin verran pitempään kuin kahvia vierastavat, tuore tutkimus osoittaa.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kolmen laajan terveystutkimuksen ja yli 200 000 naisen ja miehen tietoihin. Kolmekymmenvuotisen seurannan aikana hieman yli 30 000 osallistujaa menehtyi.

Kun tutkimusten aineistot analysoitiin yhdessä, kahvinjuojien kuolleisuus seurannan aikana havaittiin pienemmäksi kuin kahvia vierastavien. Ero ei kuitenkaan ollut kovin suuri, sillä paljon kahvia juovien kuolleisuus oli vain noin kymmenen prosenttia vähäisempää.

Kahviin liitetyt suotuisat vaikutukset tulivat selkeimmin esille, kun analyysista suljettiin tupakoitsijat. Yhteydet koskivat sydän- ja verisuonitaudeista, neurologisista sairauksista sekä itsemurhista johtuvia kuolemia.

Tutkimus ei tarkalleen paljasta, miksi kahvia juovien kuolleisuus oli vähäisempää seurantojen aikana, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Kahvin lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tästä huolimatta tulokset tukevat käsitystä kahvin turvallisuudesta ja terveellisyydestä osana muuten terveellistä ruokavaliota.

Suosittelemme sinulle