Hyppää sisältöön

Linnuilla viimeinen muuttorutistus: joutsenet sinnittelivät poikkeuksellisen myöhään

Lintujen syysmuutto on jo loppusuoralla: viimeiset lähtijät eli joutsenet ovat muuttaneet tänä vuonna harvinaisen myöhässä. Päämuuton lähtötohina oli kiivaimmillaan viikonloppuna. Parintuhannen linnun joutsenparvia on bongattu ainakin Kalajoella ja Mustasaaressa.

Kuva: Mirva Ekman / Yle

Joutsenparvet viivyttelivät Suomessa tänä vuonna harvinaisen myöhään. Päämuutto on siirtynyt koko ajan myöhäisemmäksi, vahvistetaan lintujärjestö BirdLife Suomesta.

40 vuotta lintuja tarkkaillut Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen jäsen Marko Pohjoismäki näkee suurimman muutoksen tapahtuneen 15 vuoden sisällä.

Saderintama ajoi linnut matkalle. Ne lähtivät voimakkaan pohjoistuulen turvin pois lumimyrskyn alta.

Lintuharrastaja Marko Pohjoismäki

– 2000-luvulla ne muuttivat lokakuun lopulla tai marraskuun vaihteessa, mutta nyt lähtö osui jo marraskuun lopulle. Toisaalta joutsen pärjää kyllä pitkällekin, kun vain meri on auki ja pelloilta löytyy ruokaa, analysoi Pohjoismäki.

Viikonloppu oli joutsenten viimeinen rutistus. Tänä vuonna laulujoutsenten muutto alkoi poikkeuksellisesti yöllä. Yleensä joutsen muuttaa päivällä, vaikka yömuuttoakin tapahtuu.

– Saderintama ajoi linnut matkaan. Ne lähtivät voimakkaan pohjoistuulen turvin pois lumimyrskyn alta. Moni on kuullut ääntelyä vain öiseltä taivaalta eli isoa, näkyvää muuttoa ei ole tänä vuonna päästy ihailemaan, harmittelee lintuharrastaja.

Silti kaikki muuttavat eivät ole vielä poistuneet – satojen lintujen parvia näkee eri puolilla Suomea.

Vesilintuja jää yhä enemmän Suomeen

BirdLife Suomen hankekoordinaattori Timo Metsäsen mukaan valtaosa vesilinnuista on jo jättänyt Suomen. Kuitenkin isokoskeloista on tehty havaintoja sisämaan järvillä. Esimerksiksi Vesilahdella bongattiin tiistaina noin 3 000 isokoskeloa ja Köyliönjärvellä 5 000.  Myös 15 000 allin parvi on tavattu vielä Helsingin edustalta.

– Viime vuosina ilmastonmuutoksen aiheuttamat leudommat ilmat ovat houkutelleet kymmenet tuhannet vesilinnut jäämään talveksi Suomeen, kertoo Metsänen.

Syksyn bongaussato on ollut vähintäänkin hyvä. Tänä syksynä esimerkiksi taigauunilintuja nähtiin Suomessa ennätysmäärä, jopa toistatuhatta lintua. Näistä 240 yksilöä havaittiiin Keski-Pohjanmaalla. Myös valkoselkätikkoja on vaeltanut pitkin syksyä idästä Suomeen.

Suosittelemme sinulle