Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Utriainen: Ulkomaalaiset yliedustettuina raiskaustilaistoissa

Utriaisen mukaan asia on kotouttamiskysymys: nuorille miehille pitää saada järkevää tekemistä.

Terttu Utriainen
Terttu Utriainen Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Tiina Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen vaatii pikaista puuttumista ulkomaalaisten yliedustukseen raiskaustilastoissa. Joka neljäs tai viides raiskausrikoksen tekijöistä on Utriaisen mukaan ulkomaalainen.

Kempeleessä raiskattiin maanantaina 14-vuotias tyttö. Rikoksesta epäillään kahta ulkomaalaista nuorta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) järjesti tiistaina aiheen tiimoilta hätäkokouksen, jossa olivat mukana oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sekä sisäministeri Petteri Orpo (kok.)

Terttu Utriaisen mukaan hätäkokous nimikkeenä on varsin dramaattinen, mutta pääministeri Sipilä kiinnitti oikeaan asiaan huomiota.

– Meillä raiskausrikoksissa tekijöistä 20–25 prosenttia, eli joka neljäs tai viides on ulkomaalainen, eli ulkomaalaiset ovat yliedustettuina, Utriainen sanoo Yle Radio1:n Ykkösaamussa keskiviikkona.

Tähän pitäisi Utriaisen mukaan kiinnittää vakavasti huomiota, koska pakolaisvastainen mieliala voi alkaa levitä.

– Sellainen tilanne, että meillä on nuoria miehiä läjäpäin jouten, on aina vaarallinen, ihan riippumatta siitä minkä maalaisia he ovat, Utriainen sanoo.

Utriaisen mukaan asia on kotouttamiskysymys: nuorille miehille pitää saada järkevää tekemistä.

Suomessa ylipäätään seksuaalirikoksissa rangaistustaso on äärimmäisen lievä, Utriainen kritisoi. Raiskausten tuomioista kaksi kolmasosaa on ehdollisia ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstäkin lähes puolet, Utriainen sanoo. Lainsäädäntöä pitäisi kehittää niin, että törkeät rikokset erottuvat myös rangaistuskäytännössä selvästi, Utriainen vaatii.

Suosittelemme