Hyppää sisältöön

Professorin vaatimus: ”Operaattoreiden pitäisi antaa oikea kuva nettinopeuksista”

Hidasteleva nettiyhteys raastaa hermoja ja saa kuluttajat ärsyyntymään operaattoreihinsa. Tietoliikennetekniikan asiantuntija, professori Pekka Loula toivoo, että operaattoreilta vaadittaisiin selkeämpiä faktoja ja läpinäkyvyyttä. Kuluttajien pitäisi tietää jo ennen tilauksen tekemistä, minkälaisia nopeuksia alueilla todellisuudessa esiintyy.

Kuva: Karri Laihonen / Yle
Päivi Meritähti

Kun kuluttaja valitsee nettiliittymää, kannattaa hänen kiinnittää huomiota tarjolla olevaan siirtonopeuteen. Usein nopeus vaihtelee merkittävästi eri aluellla eivätkä esimerkiksi kuuluvuuskartat pidä välttämättä paikkaansa.

– Ne eivät perustu faktaan. Kuluttajille pitäisi kertoa, että minkälaisia nopeuksia missäkin asunnossa on mitattu, toteaa professori Pekka Loula Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksesta.

Loula toivoo, että operaattoreita velvoitettaisiin julkaisemaan todellisia mittaustuloksia siirtonopeuksista. Niiden tarkastaminen onnistuu myös kotikonstein, mutta vasta liittymän hankkimisen jälkeen.

– Sitä varten on netissä erilaisia palveluja. Mittaus kannattaa tehdä kahden viikon sisällä liittymän hankkimisesta, jolloin sopimus on yleensä vielä mahdollista purkaa.

Suosittelemme sinulle