Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ujo vai ylimielinen? - Edesmennyt rallin maailmanmestari ei tullut Marcus Grönholmille läheiseksi: "Kova hän oli ajamaan"

Keskiviikkona tuli täyteen kymmenen vuotta Richard Burnsin kuolemasta. Marcus Grönholm kävi englantilaisen kanssa monen monta tuimaa taistelua MM-rallien voitosta.

Marcus Grönholm kuvassa
Marcus Grönholm. Kuva: Tomi Hänninen
Miika Wuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Richard Burns kilpaili Peugeotin tiimissä kahden kauden ajan yhdessä Marcus Grönholmin kanssa.

Voitettuaan Subarulla rallin maailmanmestaruuden kaudella 2001, siirtyi Burns ison kohun saattelemana Peugeotille. Britin taitoja arvostettiin käsittämättömän korkealle.

Maailmanmestariksi kaudella 2000 ajanut Grönholm ei täysin ymmärtänyt työnantajansa hehkutusta, sillä inkoolainen oli itsekin kelpo vauhdissa koko 206 WRC -mallin elinkaaren ajan.

Mediassa kaksikon välejä yritettiin saada todellistakin tilannetta tulehtuneemmiksi.

- Ei se tilanne niin paha oikeasti ollut. Itsekin vähän kehitin sitä asetelmaa ärtymyksissäni, kun Burns liittyi tiimiin maailmanmestarin ottein.

Mestarin otteista nautti myös Burnsin "löytämisestä" kunnian ottanut tallipäällikkö Corrado Provera. Tosiasiassa Burns ei kuitenkaan Peugeotille ajaessaan voittanut yhtäkään MM-osakilpailua.

Myös miehen todellinen luonne jäi hämärän peittoon.

- Corrado siinä höösäsi hänen kanssaan. Burns oli kiltti ja ujo, mikä saattoi antaa hänestä ylimielisen vaikutelman, pohtii Grönholm.

Jotain kuitenkin miehestä kertoo se, ettei hänen lähentynyt tiimin mekaanikkojenkaan kanssa, mitä yleensä edellytetään jossain määrin kaikilta kuljettajilta.

- Niin se oli. Hän ei kohdellut heitä samalla tavalla, vaan ajoi autonsa huoltoon ja tuumasi, että korjatkaa pojat.

Omalaatuisuudestaan huolimatta Burns oli aito huippukuljettaja, jonka kanssa Grönholmkin kävi monen monta tuimaa taistelua MM-rallien voitosta.

- Kunnioitin häntä, siitä ei ole kysymystäkään. Kyllä hän oli kova ajamaan, Grönholm vakavoituu.

Suosittelemme