Hyppää sisältöön

"Suomalaiset kyllä auttavat ja avaavat kukkaronsa silloin kun tarvetta on"

Joulu lähestyy ja kymmenet joulukeräykset ovat käynnistyneet. Maailmalta tulleet koskettavat kuvat ovat saaneet suomalaiset liikkeelle. Pakolaisten hätä on tullut lähelle, mutta myös kotimaan köyhyys koskettaa.

Puolitoistavuotiaat kolmoset Irakista, Kauhavan vastaanttokeskus 26.9.2015
Kuva: Yle / Anne Rahjola
Elina Kaakinen

Mannerheimin Lastelusojeluliitolla on pitkä kokemus joulukeräyksistä.

– Näyttää siltä, että lahjoittajia löytyy jälleen oikein hyvin, mutta tänä vuonna on selvästi noussut esille se, että lahjoittajien omat painotukset näkyvät. Lahjoittajat haluavat hyvinkin tarkasti määritellä lahjoituskohteet, toteaa MLL:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Eeva-Maria Latva-Rasku.

Yle Pohjanmaa kysyi seinäjokelaisilta, miten he lukuisiin joulukeräyksiin suhtautuvat. Vastaukset kertovat halusta auttaa.

"Aina kun luotetava ja sopiva keräys on osunut kohdalle, olen osallistunut."

_ "Aina tulee ostettua sotainvalidien lehti. Vanhin veli on ollut sodassa ja haavoittunut. Jotenkin koen sen tärkeäksi."_

Pakolaisten hätä on tullut lähelle

Eeva-Maria Latva-Rasku muistuttaa, että syksy on ollut poikkeuksellinen.

– Maailmalta on tullut todella sykähdyttäviä kertomuksia, kuvia Välimereen hukkuvista lapsista ja läpi Euroopan vaeltavista pakolaisista. Nämä ovat olleet niin vahvahduttavia asioita, että ne ovat saaneet ihmiset liikkeelle.

"Pakolaiskysymys on sellainen, että tässä vaiheessa pitää auttaa."

Latva-Raskun mukaan kulunut syksy on todistanut se, että suomalaiset kyllä auttavat ja avaavat kukkaronsa silloin kun tarvetta on.

Myös Kirkon Ulkomaanavussa on pantu merkille, että pakolaisten kohtalo on koskettanut suomalaisia syvästi. Keräys Euroopan pakolaisille on tuottanut hyvän tuloksen.

– Sitä voi verrata keräyksiin luonnonkatastrofien yhteydessä. Ne tuottavat perinteisesti eniten, toteaa johtaja Ritka Heino Kirkon Ulkomaanavusta.

Heinon mukaan joulunalusaika on hyvää keräysaikaa kaikille avustusjärjestöille, vaikka niillä ei varsinaisia joulukeräyksiä olisikaan. Viime viikoista ja päivistä Heino pystyy sanomaan sen verran, että ainakin Toisenlaisten Lahjojen tuotto näyttää hyvältä ja on noususuunnassa.

Kotimaassa koskettaa lasten köyhyys

"Ainakin osa rahoista menee perille, mutta kaikki ei mene. Välikäsiä on paljon."

– Monet lahjoittavat tivaavat, että meneekö raha varmasti perille ja onko välikäsiä. Se on monille tärkeä asia ja lahjoittajilla on oikeus kysyä ja saada kysymyksiinsä vastaukset, sanoo Eeva-Maria Latva-Rasku.

Hyvä Joulumieli -keräys ja Joulupuu-keräys, joissa kummassakin MLL on mukana, ovat pyörineet jo vuosien ajan ja tulleet myös suomalaisille tutuiksi. Joulupuu-keräykessä kerätään joululahjoja köyhille lapsille. Hyvä Joulumieli -keräyksen varoilla jaetaan 70 euron lahjakortteja vähävaraisille perheille.

Latva-Raskun mukaan lahjoittajien tietoisuus kotimaan lapsiperheiden hädästä ja suoranaisesta köyhyydestä on sekin syksyn aikana kasvanut.

– Avun tarvitsijoita on koko ajan enemmän. Pyynnöt ovat lisääntyneet. Tänä vuonna pystymme jakamaan valtakunnallisesti 22 000 lahjakorttia, mutta tarvetta olisi enemmän, sanoo Latva-Rasku.

"Ei kai niitä (keräyksiä) liikaa voi olla."

"Varmasti jokaisen pyytämisen takana on oikea tarve."

Suosittelemme sinulle