Hyppää sisältöön

Musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan, mutta siitä ei haluta maksaa

Musiikkiala elää suuressa murroksessa. Levyjen myynti on romahtanut, vaikka musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan. Monet kuluttajat eivät enää haluaisi musiikista maksaa. Artistit ja levy-yhtiöt jäävät nuolemaan näppejään, kun suuret kansainväliset yhtiöt kahmivat voitot.

Kuva: Tenho Tornberg / Yle
Tenho Tornberg

Takavuosien suosikkibändi Miljoonasade viimeistelee levynsä äänitystä Studio Audion tiloissa Jyväskylän Seppälässä. Aikataulu on tiukka. Äänityksiin on varattu aikaa viisi päivää. Toisin oli ennen.

– Joskus olimme studiossa levyn äänityshommissa kuusi viikkoa ja asuimme Helsingin keskustassa hienossa hotellissa, muistelee yksi bändin soittajista.

Biisit kerralla purkkiin

Ajan säästämiseksi Miljoonasade on palannut äänityksissä ikään kuin juurilleen. Biisit harjoitellaan hyvin ja ne äänitetään kerralla niin, että koko bändi on yhtä aikaa soittamassa.

Tätähän on edeltänyt pitkä harjoitusvaihe, jossa on saatettu biisit ikään kuin kotiin.

Heikki Salo

– Tätähän on edeltänyt pitkä harjoitusvaihe, jossa on saatettu biisit ikään kuin kotiin, kertoo Miljoonasateen sanoittaja ja laulusolisti Heikki Salo.

Miljoonasateen edellisestä levystä on vierähtänyt aikaa jo 15 vuotta. Bändille levynteko ei ole mikään bisness, mutta ei se sitä ollut kyllä 1980-luvullakaan, kertoo Salo.

– Meille se on oikeastaan tärkeää sillä tavalla, että päästään leikkimään ja kokeilemaan uusia juttuja tänne studioon. Esimerkiksi nyt meille on tulossa tanssiryhmä Mami Wata, joka tanssii meidän levylle.

Kansainväliset yhtiöt kahmivat rahat

Musiikkiala elää parhaillaan valtavassa murroksessa. Levyjen myynti on romahtanut, vaikka musiikkia kuunnellaan enemmän kuin koskaan.

Tällä hetkellä Suomessa digitaalisen musiikin osuus on 70 prosenttia ja fyysisten äänitteiden osuus 30 prosenttia kaikesta musiikista. Ruotsissa ja Norjassa digtaalisen musiikin osuus on jo 90 prosenttia, kertoi toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Musiikkituottajat ry:stä. Vielä kymmenen vuotta sitten lähes kaikki musiikki tuli CD:nä.

 Kukaan ei haluaisi maksaa musiikista, sanoo Miljoonasateen levyn äänittäjä Studio Audion Janne Kettunen.

Koskaan aikaisemmin ei ole joutunut pohtimaan sitä, riittääkö liksat.

Heikki Salo

– Tämä merkitsee sitä, että rahat jakaantuvat nyt vähän epätasaisemmin eli aikaisemmin on ollut paljon muusikoita ja ääniteteollisuuden ihmisiä, jotka ovat saaneet elantonsa tästä.

Kettusen mukaan nykyisin isot kansainväliset levy-yhtiöt kahmivat rahat ja entistä vähemmän jää muusikoille ja musiikin ammattilaisille.

Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Myös muusikko joutuu nyt miettimään mihin rahansa pistää.

Levyjä tullaan aina tekemään, vaikka niistä ei saisi pennin hyörylää rahaa.

Janne Kettunen

– Koskaan aikaisemmin ei ole joutunut pohtimaan sitä, mitä joku maksaa vai voidaanko me tehdä niin tai näin, riittääkö liksat, sanoo Heikki Salo.

Hän kertoo, että levynteko on toki halvempaa kuin aikaisemmin, mutta samalla tulovirrat ovat huomattavasti pienemmät kuin ennen.

– Sehän tässä on tapahtunut, sanoo Heikki Salo.

Janne Kettusen mukaan kotiäänittäjät vievät töitä varsinaisilta äänitys-studioilta, mutta isommat projektit kuten Miljoonasateen levy tehdään toki edelleen studio-oloissa.

– Levyjä tullaan aina tekemään, vaikka niistä ei saisi pennin hyörylää rahaa. Onneksi ihmiset rakastavat musiikkia ja se on tietysti se juttu, jonka takia musaa pitää tehdä, sanoo Kettunen.

Suosittelemme sinulle