Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kansankodin pimeämpi puoli sai Tieto-Finlandian – Finlandia Junior esikoisteos Rambolle

Ruotsalaisen rasismin historiaa valottava Tapio Tammisen Kansankodin pimeämpi puoli on palkittu vuoden parhaana tietokirjana. Nadja Sumasen esikoisteos Rambo puolestaan palkittiin Finlandia Juniorilla. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaettiin ensi kertaa samassa tilaisuudessa.

Nadja Sumanen ja Tapio Tamminen.
Nadja Sumanen ja Tapio Tamminen. Kuva: Otava ja Atena Kustannus Oy
Mikko Pesonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tieto-Finlandia -ehdokkaina oli kuusi teosta, joista moni käsitteli historiaa. Myös voittajakirja tuo valoa lähimenneisyyteen.

– Hyvä tietokirja kertoo ennen tuntemattomista asioista, laajentaa tietämystämme jostakin ja kumoaa vääriä käsityksiä, listasi palkinnon valitsija, toimittaja Arto Nyberg palkintopuheessaan Kansallisteatterissa hyvän tietokirjan ominaisuuksia.

Tieto-Finlandian saa Tapio Tammisen teos _Kansankodin pimeämpi puoli. _

Tamminen käy kirjassaan läpi ruotsalaisen rasismin historiaa 1800-luvun nationalismista 1900-luvun rodunjalostusoppiin ja 2000-luvun uusnatsismiin, jolla on paljon yhteistä myös suomalaisen äärioikeiston kanssa.

Nybergin mukaan kirja valaisee laajasti ruotsalaista rotubiologia-ajattelua kallojenmittailuineen ja laajenee nykyaikaiseen eurooppalaiseen uusnatsismiin ja siirtolaisuusvihaan.

Tapio Tamminen ja Kansankodin pimeämpi puoli -kirja.
Kuva: Atena Kustannus Oy

– Teosta, eikä sen valitsemista voittajaksi, pidä ottaa pilkkana suuresti arvostamaani rakasta naapurimaata kohtaan.

Nyberg lukee kirjaa myös kommenttina tämän hetken maailmantilanteeseen.

– Hyvä tietokirja myös linkittyy nykyaikaan. En voi kiistää, etteivätkö nykyinen maailmantilanne ja viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla olisi vaikuttanut valintaani.

Hän siteeraa palkintopuheessaan Tammisen tekstiä:

"Epävarmoina aikoina syylliset yhteisön vaikeuksiin haetaan usein ulkopuolisista. Ensin ulkopuoliset marginalisoidaan. Seuraavassa vaiheessa ulkopuoliset objektivoidaan kasvottomaksi ryhmäksi. Kolmannessa vaiheessa ulkopuoliset demonisoidaan pahuuden kantajiksi."

Tieto-Finlandia on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle yleistajuiselle tietokirjalle. Palkinto on 30 000 euroa.

Rambo kertoo yksinäisyyden voittamisesta

Kun lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia Junior -ehdokkaat julkistettiin, otsikoihin nostettiin rankat aiheet, joita vuoden kirjasato käsittelee. Finlandia Junior -palkinnon valinnut Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila tulkitsee tarjontaa hieman eri kulmasta.

– Yhdistävä tekijä on pikemminkin kirjailijoiden myötätunto, aito huoli siitä, miten lapset ja nuoret elämänsä alkuvuosista kohtuullisin kuormin selviävät.

Finlandia Junior -palkinnon saa esikoiskirjailija Nadja Sumanen kirjastaanRambo.

Nadja Sumanen ja Rambo-kirja.
Kuva: Otava

Rambo on neljätoistavuotias yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi. ADHD-diagnoosin saanut poika on ikätoveriensa joukossa sivullinen. Vaikeasta lähtötilanteesta huomimatta Rambon tarinaa kuvaillaan valoisaksi ja lohdulliseksi.

Laitilan mukaan Rambo kertoo yksinäisyyden voittamisesta, ensisuudelman pakoilusta ja Saabilla ajamisesta.

Laitila löytää Rambolle myös esikuvan kotimaisesta kirjallisuudesta.

– Rambo on Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen etäinen, ehkä hivenen hienostuneempi päivitys 2010-luvulle, sanoi Laitila palkintopuheessaan Kansallisteatterissa.

Nadja Sumasen Rambo voitti aiemmin tänä vuonna Otavan nuortenromaanikilpailun. Rambo myös dramatisoidaan näytelmäksi, joka saa ensi-iltansa Kansallisteatterin Omapohjassa joulukuussa.

Finlandia Junior on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjalle. Palkinto on 30 000 euroa.

Suosittelemme